Sortlendingene i kø for å skjære tunger

Lørdag formiddag sto både ordførere, Farmen-Laila og en drøss med unger i kø for å skjære torsketunger på Kulturfabrikken.

Øksnes-ordfører Karianne Bråthen vant den store ordførerduellen i tungeskjæring. Belønningen var en diger "torskedollar".   Foto: Silje Helene Nilsen

Sortland

Lørdag formiddag tok Øksnes over Sortland og Kulturfabrikken. Et kar med torskehoder fra Myre fiskemottak ble kjørt inn og plassert midt på gulvet i foajeen i Sortlands storstue, og små unger sto rundt med kniv. Det er ikke hverdagskost i blåbyen, og var et vakkert skue. I tillegg bidro Heimsnekkarlaget fra Alsvåg med musikk, og Øksnes-ordføreren var på plass.

Se videoreportasje fra arrangementet her! (For våre abonnenter)

Skreibaluba

Anledningen var førpremiere på øksnesværing Solveig Melkeraaens film «Tungeskjærerne», om denne helt spesielle kysttradisjonen som fortsatt holdes i hevd i Vesterålen. Til tross for nydelig vær var Kulturfabrikken fullstappet av folk som ville få med seg både filmen og "skreibaluba" med underholdning i forkant av visningen.

– Bare på Myre fiskemottak, hvor vi gjorde opptakene til filmen, skjærer ungene 70 tonn med tunger hvert år. Tungeskjæring er en utrolig viktig rekrutteringsarena for fiskeriene. Det å løfte frem dette miljøet, som jeg også har veldig gode barndomsminner fra, er noe jeg er veldig glad for at jeg har fått sjansen til å gjøre, sa Melkeraaen.

Les VOLs store filmprat med Solveig Melkeraaen her.

Ordførerduell

Ordførerne i Sortland og Øksnes, Tove Mette Bjørkmo og Karianne Bråthen, møttes til ordførerduell i tungeskjæring. Begge hadde like lite erfaring med kniv og pik, men Øksnes-ordføreren imponerte med både fart og teknikk, og forsvarte æren til Norges største skreikommune. Bråthen vant med 12 mot åtte skjærte tunger på to minutter, og ble premiert med en gigantisk "torskedollar" til å henge på ordførerkontoret.

– Jeg gjorde det beste jeg kunne, mer hadde jeg ikke å gi, sa Bråthen. 

Ungene i publikum lot seg i alle fall imponere.

– Bra gjort begge to! kom det fra en ung kar på sidelinja.

I kø for å prøve

Filmskaper Melkeraaen hadde selv opplæring med Farmen-vinner Laila Lochert – som raskt fikk teknikken på plass, og kunne lære opp de titalls ungene som løftet hånda i været da det ble spurt om noen ville prøve.

– Men ei slik fart på rekrutteringa tror jeg det blir eksplosjon i tungeeksporten fra Vesterålen, kommenterte Caroline Meier, som ledet seansen.

De fikk også opplæring fra åtte år gamle Ragnar fra Myre, som er med i filmen. Han har allerede to sesonger bak seg på kaia, og er helt klar på hva han skal bli når han blir stor:

– Feskar!

Etter seansen fikk ordfører Tove Mette Bjørkmo klar beskjed om å få på plass et fiskebruk i kommunen, slik at også ungene på Sortland kan skjære torsketunger.

Melkeraaens film «Tungeskjærerne» har norgespremiere 10. mars.