Fredag 24. mars har «Oskars Amerika» premiere på norske kinoer, men allerede denne uka har filmen førpremierer i Vesterålen. Filmen har hadselgutten Odin Eikre i hovedrollen, er for det meste spilt inn i Andøy og manus og regi har sortlending Torfinn Iversen stått for. Produksjonen må derfor også kunne kalles en vesterålsfilm, som i likhet med Solveig Melkeraaens «Tungeskjærerne» nå bidrar stort til å sette regionen på filmkartet.

På rollelista til det som er Iversens første langfilm, står flere kjente skuespillere, blant andre Jørgen Langhelle, som de siste 16 årene nærmest årlig har vært å se på kinolerretet i store norske filmer. I «Oskars Amerika» spiller Langhelle den psykisk utviklingshemmede mannen Levi.

Tar barn på alvor

I et intervju med iTromsø roser den erfarne skuespilleren regissøren og manusforfatteren fra Sortland.

Til avisen sier Langhelle at av alle 66 produksjoner han har vært med på, har han aldri hatt mer hjerte for en film enn denne. Han sammenligner Iversen med Astrid Lindgren.

– Det handler om at Torfinn viser mange aspekter av livet, som er en mangelvare nå til dags. Han tar barnet på alvor. Han tar ikke bort det vonde og lager et glansbilde. Det er blitt en personlig film for Torfinn. Jeg vet ikke hva kritikerne kommer til å mene, men den var tatt ut i konkurranseprogrammet til filmfestivalen i Berlin. Torfinn har laget en film som jeg sjeldent har lest et så bra manus på. Det minner litt om hvordan Astrid Lindgren gjorde det, hvor hun tar barna på alvor, sier Langhelle til iTromsø.

– Noe av det fineste

Iversen har jobbet med «Oskars Amerika» i mer enn fem år. Den er basert på kortfilmen «Levis hest», som sortlendingen fikk med på programmet til filmfestivalen i Berlin i 2012, som eneste nordmann. Da produksjonen i 2015 fikk 8,2 millioner kroner i forhåndsstøtte fra Norsk filminstitutt, var det første gang siden 2003 at de ga en slik støtte til en nordnorsk regissør og et nordnorsk produksjonsselskap til å lage spillefilm.

Skal vi tro Langhelle, har filminstituttet gjort en god beslutning da de valgte å støtte filmen.

– Torfinn har gjort noe av det fineste jeg har sett på lenge innenfor norsk film. Jeg står virkelig inne for den påstanden. Konsulentene hans mente den var altfor dyster og mørk, men livet er ikke en dans på roser, sier Langhelle til iTromsø.