Fredag var det en boligbrann i Sigerfjord. Personell fra brannvesenet måtte kjøre i møte med en ambulanse fra Stokmarknes fordi bilen på Sortland var opptatt med et hasteoppdrag. Nordlandssykehuset forklarer dette (se egen sak) med at de ikke hadde opplysninger som tilsa at noen var skadet.

Ambulansen opptatt i annet oppdrag – brannvesenet måtte frakte skadd pasient selv Brannvesenet i Sortland er kritisk til ambulanseberedskapen etter at de selv måtte frakte skadd pasient fra brannsted fredag kveld. Reagerer

Dette svaret strider mot godt innarbeidede rutiner, mener brannsjef Ståle Rasmussen.

– På en boligbrann er det trippelvarsling av politi, brann og ambulanse. Det vil si at alle etater rykker ut hver for seg. Slik har det alltid vært, sier Rasmussen til Vol.

Han peker på at dette er fornuftig i forhold til sikkerheten til brannmannskapene. Det er ønskelig at ambulansene rykker ut samtidig med de to øvrige etatene, og slik har også praksisen vært, påpeker han.

– Man vet aldri hva som skjer på brannstedet, sier Rasmussen.

Nordlandssykehuset avviser at det var en samtidighetskonflikt og at dette var årsaken til at ambulansen ikke rykket ut før det kom inn en melding om at den brannrammede hadde sot i ansiktet.

Brann i bolighus i Sigerfjord Brannvesenet rykker ut til en privatadresse i Sigerfjord. Reagerer

Ifølge Rasmussen har ambulansetjenesten ikke opptrådt slik tidligere. Det har alltid vært samtidig utrykning av de tre etatene.

Han peker på at den første responsen til AMK kom fra en privatperson.

– En innringer trenger ikke å ha den fulle oversikten. Huseieren kunne hatt gjester. Dette må sjekkes ut av brannvesenet, påpeker Rasmussen.

Han er en smule bekymret for at svaret fra Nordlandssykehuset skal innebære et skifte av holdning.

– Samtidig utrykning har vært hovedregelen, og hvis AMK ønsker å endre disse rutinene, må vi få beskjed. Vi ønsker at ambulansene skal automatisk rykke ut til boligbranner.

Bekrefter

Regionlensmann Per Erik Hagen sier til Vol at han oppfatter rutinene på samme måte som Rasmussen.

– Slik jeg oppfatter det, har vi trippelvarsling og alle etater rykker ut. Det kan komme opplysninger under veis som gjør at enkeltetater permitteres. Snakker vi for eksempel om ei gryte som har kokt tørr, og brannvesenet har kontroll, kan for eksempel politiet avbryte en utrykning.