Lars Oven klar for ny ekspidisjon. Foto: Privat

– Det er med skrekkblandet fryd jeg gjør dette, men jeg gleder meg, sier Oven Pettersen til VOL.

Sammen med fire andre personer fra ulike deler av landet, skal den eventyrlystne sortlandsmannen, som til vanlig er redningsarbeider på Seaking-helikopter, snøkite over 60 mil frem til slutten av april. Oven Pettersen er ikke ukjent med ekspedisjoner og har både krysset Grønland og gått til Sydpolen tidligere.

Se bildekarusell over.

Avhengig av vind Urmannen

Snøkiting, for uinnvidde, går ut på at man blir dratt på ski av en såkalt kite, eller drage. Men for at det skal skje, er det nødvendig med vind.

– Vi regner med at vi må gå en del ja. Men Svalbard er ikke akkurat kjent for å være vindstille heller, så det blir nok en del kiting. Jeg kan ikke forstå annet enn at det blir en del vind i løpet av tre uker. Ellers er det bare å brette opp ermene å jobbe, sier han.

Spitsbergen Sortlending på ekstremekspedisjon: Vil bli først til å krysse Grønland på det bredeste

Målet med den noe uvanlige ekspedisjonen er å krysse Svalbard fra sør til nord.

– Vi starter så langt sør som det er tilrådelig, der breene ikke har gått i oppløsning. Startskuddet blir på parkgrensa, mellom fjorden Hornsund og Svea. Derifra forflytter vi oss 5-600 kilometer nord, til det nordligste punktet på Spitsbergen, Verlegenhuken, forteller Oven Pettersen.

Ekspedisjonen, eller eventyret om du vil, skal etter planen gjennomføres i løpet av knappe tre uker.

– Hurtigruteskipet MS Spitsbergen henter oss ut den 24.april, som er endelig dato. Initiativet til ekspedisjonen kommer fra oss selv, men Hurtigruten har vært en veldig god samarbeidspartner. Under forberedelsene har vi samarbeidet tett med deres guider, forteller Oven.

Isbjørn Lars på sydpolen Sortlandmannen Lars Oven Pettersen er på selveste Sydpolen i dag.

Å bevege seg over Svalbard, enten det er med ski eller til fots, er ikke uten risiko. En faktor er klimaet, som kan være utfordrende. En annen er firbeinte og lodne skapninger med skarpe tenner.

– Når man er på Svalbard da er sjansen stor for å møte på isbjørner, noe vi har vært nødt til å ha med i planleggingen av turen. Vi har derfor med oss våpen og kommer til å ha isbjørnvakt om nettene på steder som er særlig utsatte, forteller han.

Respekt for naturen

Han synes ikke at tanken på potensielle møter med isbjørner, er noe som legger en demper på turen.

– Nei. Når vi er i naturen og midt i matfatet til isbjørnen, så må vi forholde oss til det. Det er ikke vi som bestemmer her. Vi må ha respekt og innrette oss etter beste evne, sier han ydmykt.

Dessuten tror han at yrkeserfaringen hans fra redningstjenesten, kan komme til god nytte.

– I den jobben blir man god til å se og håndtere risiko. Det nytter ikke å la seg paralysere, men man er nødt til å håndtere utfordringene man møter. Det tror jeg er erfaringer som kommer godt med på Svalbard, slår Lars Oven Pettersen fast.

Siste forberedelser

Startskuddet for utfarten går torsdag. De siste dagene har handlet om å få de siste detaljene på plass.

– Nå har vi vært her i to dager for å få de siste bitene på plass. Det handler blant annet om helt enkle ting som å legge inn sanger på iPoden, lade batterier, i det hele tatt detaljer. De store linjene har vi jo planlagt for lenge siden, inkludert rutevalg og hvilke kitetyper vi skal bruke, forklarer Oven Pettersen.

– Tørsten på det gode liv

Hvorfor utsetter han seg så for en slik type utfordring? og som i verste fall kan være direkte farlig.

– Det handler om tørsten på det gode liv. Jeg ønsker å komme i kontakt med meg selv. Vi mennesker er bygget for å være i kontakt med naturen, ikke for å sitte på ræva og spise bløtkake. Jeg tror også det handler om eventyrtrang og et ønske om å utfordre seg selv, slår Lars Oven Pettersen fast.