VOL har den siste tida skrevet om flere hendelser hvor blant annet brannkorps i Vesterålen har hevdet at ambulanseberedskapen i regionen er svekket, og at de nå tydelig merker konsekvensene. Dette etter at Nordlandssykehuset tok én ambulanse på Sortland ut av drift fra nyttår.

Tillitsvalgt for Delta i ambulansetjenesten i Vesterålen, Yngve Jakobsen, sier at det som skjer nå er akkurat det de ansatte advarte mot i forkant av ambulansekuttet.

Les ambulansesjefens svar på kritikken

– Dette er egentlig helt som forventet. Vi har ofte manko på biler, både på Sortland og ellers. Vi har ingenting å støtte oss på, og har en mye dårligere beredskap enn vi hadde før nyttår. Hvordan Nordlandssykehuset kan påstå at vi har fått en bedre tjeneste, skjønner jeg lite av. Vi må har totalt ulik virkelighetsoppfattelse, sier Jakobsen til VOL.

– Vi produserer så god beredskap som vi kan med de midlene vi har Ambulansesjef i Nordlandssykehuset Jan-Ove Edvardsen, sier tillitsvalgt Yngve Jakobsen får mene det han vil, men at NLSH ikke har midler til bedre beredskap enn de har. – Når ikke frem

Klinikksjef ved prehospital klinikk ved Nordlandssykehuset, Harald Stordahl, ble for et par uker siden sitert på følgende på VOL:

– Beredskapen i Vesterålen er god, kanskje bedre enn den noen gang har vært.

Samtidig hagler det inn med påstander om det motsatte fra ansatte i ambulansetjenesten i Vesterålen, fra brannetat, folk flest, kommuneledelser og politikere.

– Vi har mange eksempler på folk som opp igjennom historien ikke har tatt fakta inn over seg, slik tilfellet er nå med Nordlandssykehuset, sier Jakobsen.

– Uansett argumentasjon og uansett hva vi stiller opp med, så vris det og vendes på. Dialog og forståelse er det lite av, sier han.

Avvik som ikke rapporteres

Nordlandssykehuset viser til såkalte samtidighetskonflikter og avviksmeldinger i sin argumentasjon, som blant annet de ansatte i ambulansetjenesten melder inn.

Jakobsen mener det har vært mange tilfeller av avvik i Vesterålen den senere tid som ikke blir rapportert.

– Vi vet blant annet at mange blir sendt til sykehus på andre måter enn med ambulanse fordi det ikke er ledige ressurser, eller for at AMK er redd for å tømme et område for ressurser, sier Jakobsen og fortsetter:

– Vi ansatte i ambulansetjenesten skal skrive avvik på ting vi er involvert i. Vi kan ikke skrive avvik på vegne av brannvesenet eller folk som har blitt kjørt til sykehus privat eller med taxi fordi de ikke får ambulanse. Vi kan ikke rapportere noe vi ikke har hatt noe med å gjøre, det er befolkninga som må melde dette inn, sier han.

Svekket beredskap

Som eksempel på det han mener er svekket beredskap viser Jakobsen til brannen i Sigerfjord for noen uker siden, hvor ambulansen først ikke ble sendt til stedet, fordi alle var gjort rede for, og det ikke var kommet melding om at noe trengte helsehjelp.

– Det har bestandig vært rutine at ambulansen rykker ut ved brann, uansett omstendigheter. Det handler om å ivareta brannmannskapenes sikkerhet, og det er uvesentlig om det har vært folk i husene eller ikke. Dette rokkes det nå ved, og det letes etter hvor man kan holde igjen på beredskapen, hevder han.

Han stiller også spørsmål ved helgas hendelse i Bø, hvor alle ambulanser var opptatt, og brannvesenet i Øksnes måtte rykke ut for å bistå en alvorlig syk person.

– Ambulansen på Myre var også opptatt. Hva om noen trengte hjelp i Øksnes, eller det begynte å brenne mens brannvesenet befant seg i Bø? Her blir et frivillig system utnyttet av helseforetaket, sier Jakobsen.

– Fortjener bedre

I dag er det 12 stillinger på én ambulanse på Sortland, tidligere var det 14 på to. Jakobsen sier han har liten tro på at den nye ambulanseplanen skal gi de store besparelsene for Nordlandssykehuset.

– Slik jeg ser det er det to stillinger som skal til for å få tilbake én ambulanse i drift. Det er småpenger, sier Jakobsen.

– Ambulansetjenesten skal produsere beredskap. I dag er det lønnsomhet som setter malen for hvilken beredskap vi skal ha. Det er ille. Vi fortjener bedre enn dette, avslutter han.