Mandag var en delegasjon fra Sortland kommune og holdt foredrag for helsetoppene i Norge og Kronprins Haakon under Barneombudets Høynivåmøte på Grefsenkollen.

Det var helse- og omsorgssjef i Sortland Sture Jacobsen, helsesøster Berit Voktor, ordfører Tove Mette Bjørkmo samt rådmann Randi Gregersen som var til stede på møtet. Jacobsen og Voktor holdt foredrag om det mye omtalte prosjektet «Æ e mæ».

Jacobsen sier at det var spesielt å fortelle om prosjektet til mange av landets ledende helsetopper.

­- Vi får en stor anerkjennelse for den jobben vi har gjort og gjør i Sortland. Det er selvsagt veldig artig. Folk har sagt de er overrasket over at det skjer så lite ellers, mens vi i lille Sortland får til det vi gjør.

Tar «Æ e mæ»- prosjektet til FN - Vil følge etter

Han tror anerkjennelsen vil føre med seg noe godt.

- Jeg tror at denne anerkjennelsen og den oppmerksomheten rundt jobben vi gjør vil føre til at det vil komme sterkere føringer fra sentralt hold om at kommunene må ta denne forebyggingsjobben, og da helst på den måten vi har gjort.

Sortland får nasjonal anerkjennelse: Skal presentere «Æ e mæ» for kronprinsen Samfunnsøkonomisk

En av innlederne på Høynivåmøtet mot vold var Dr. Dinesh Sethi, leder av WHO Europas program for forebygging av vold. Han pekte særlig på samfunnets store kostnader ved ikke å gjøre noe for å forebygge vold mot barn, og viste til at kostnadene er like store som ved de fire store folkesykdommene. Sethi er redaktør for rapporten «European Report on Preventing Child Maltreatment», hvor de peker på at til tross for at arbeidet mot barnemishandling er et prioritert felt i de fleste europeiske land, har få land satt av nok og riktige ressurser til å forebygge det.

Jacobsen var imponert over det Sethi viste.

- Det viser at forebygging er veien å gå og at en ved å bruke penger på å forebygge kan være med å få ned andelen vold. Sethis rapport viser at det også er samfunnsøkonomisk viktig, sier han.

Erklæring

Deltakerne på møtet sluttet seg til den såkalte Grefsenerklæringen. Det er en felles erklæring om å jobbe for å forebygge vold mot barn.

Etter Jacobsen og Voktor hadde holdt foredraget ved Grefsenkollen, dro de videre til et minikurs for helsedirektoratet, hvor de la frem samme foredrag.

Etter planen skulle de to også legge dette frem for FN på tirsdag, men på grunn av forfall fra en av de andre foredragsholderne, er dette utsatt.

Tirsdag vil likevel ha innhold for Jacobsen og Voktor. De skal nemlig møte med organisasjonen «Sex og Samfunn» som skal ha et møte på Stortinget med Oppvekstkomiteen, Helse- og Omsorgskomiteen samt Justiskomiteen.