I midten av mai ble det kjent at VG2 byggteknikk på Sortland flyttes til Melbu fra høsten av. Flyttingen gjelder kun for det neste året.

Les også: Flytter byggteknikk-linje fra Sortland til Melbu

Flyttingen skjer til tross for at Sortland hadde åtte søkere, mot Melbus sju, samt at VG1 Bygg og Anleggsteknikk, som er førsteåret på byggfaglinja, har 24 søkere på Sortland, mot én på Melbu. Det vil derfor ikke bli opprettet noen VG1-klasse i Hadsel til høsten.

Fra fylkeskommunen er flyttingen begrunnet med en totalvurdering, hvor økonomi, søkermasse og konsekvenser for elevene og skolene er hensyntatt.

Ny bygghall

Det er de siste årene investert stort i lokaler til byggfaglinja på Melbu. I 2011 ble en ny bygghall på 400 kvadratmeter åpnet. Nylig er det også brukt åtte millioner kroner på en utvidelse av bygghallen. Fremskrittspartiets Dagfinn Henrik Olsen, som har reagert sterkt på flyttingen, sa til VOL for noen uker siden at han tror den nylig oppgraderte byggfagslinja i Hadsel er en av årsakene til at elever fra Sortland blir flyttet til Melbu.

Les også: – Kan ikke rette opp en feil ved å gjøre en ny feil

Dette ble avvist fra fylkeskommunen.

– Det som skjer nå er en konkret vurdering tatt for kommende skoleår. Oppussingen av byggehallen på Melbu har ikke noe med dette å gjøre. Om vi Fylkestinget i september sier at flyttingen skulle være permanent, eller at byggfags på Melbu skal opphøre, så vil den hallen kunne brukes til andre ting. Så oppgraderingen på Melbu har ikke noe med avgjørelsen å gjøre, svarte Erlend Fjose i utdanningsavdelingen i Nordland fylkeskommune.

Bygghallen årsak

I et dokument over kapasitetstilpasning for neste skoleår ved de videregående skolene i Nordland, undertegnet fungerende fylkesutdanningssjef Merete Schjem, er forklaringen imidlertid en annen. Både i kapittelet som omhander Sortland videregående skole og Hadsel videregående skole begrunnes flyttingen med den nye bygghallen på Melbu.

Av dokumentet fremgår det at siden VG1 Bygg og Anleggsteknikk på Melbu kun hadde én søker, og det ikke blir opprettet noen klasse i Hadsel, er det viktig at skolen får en VG2-klasse for at den nye bygghallen skal bli brukt.

Vg2 byggteknikk har i prinsippet søkertall under minstegrensa for igangsetting. Men siden vi ikke får satt i gang Vg1 bygg og anleggsteknikk er det spesielt viktig at skolen beholder ett av tilbudene innenfor byggfag kommende skoleår. Vi kan ikke risikerer at der ikke er elever i den splitter nye bygghallen som nå er ferdig. Vg2 byggteknikk igangsettes med 1 klasse – 15 elevplasser for skoleåret 2017-2018.

Et annet sted i dokumentet står det følgende:

Vi kan ikke risikere at skolen blir helt fri for byggfagselever med en splitter ny bygghall som det er investert store ressurser i.

Les svaret fra seksjonsleder for utdanning: – Det er en totalvurdering som er lagt til grunn

Les også: Tillitsvalgt tror toget er gått for neste år

Mange små klasser

Fra de to skolenes side har det også blitt sagt at de er villige til å dele på finansieringen som kommer med én klasseressurs, for så å dekke resten av finansieringen selv. Dette for å opprettholde tilbudet på begge steder.

To halve klasser innenfor samme tilbud i Vesterålen vil være vanskelig å argumentere for i henhold til regional samordning. Vg2 byggteknikk igangsettes ikke for skoleåret 2017-2018 på grunn av for få søkere og at det er plass til interesserte søkere ved Hadsel videregående skole, konkluderes det med fra fungerende fylkesutdanningssjef.

Fylkesråd for utdanning, Hild-Marit Olsen (Ap), har tidligere sagt til Bladet Vesterålen at det primært er lave søkertall som er lagt til grunn for avgjørelsen – og at det ikke er rom for å ha mange små klasser.

Av det nevnte dokumentet fra fungerende fylkesutdanningssjef fremgår det at det opprettes mange tilbud ved de videregående skolene i Nordland til tross for søkertall under minstegrensen for oppstart. Dette med følgende begrunnelse:

Noen tilbud med svak søking må igangsettes på grunn av at de fylles opp av søkere fra lavere ønsker. Andre tilbud må igangsettes på grunn av andre prioriterte årsaker. Eksempler på dette kan være regionale tilbud, eller stort behov for kompetanse i arbeidslivet. Tilbud som ikke blir igangsatt er diskutert og vurdert med skolene og de er innforstått med vedtakene i saken.

Saken skal tas opp på neste ukes fylkestingsmøte, etter spørsmål fra Rødt Nordland og Fremskrittspartiet.