Hun hadde vært ute på Sortland en lørdagskveld i slutten av juni, siden moren hennes bor der. På vei hjem møtte hun tre synlig berusa tenåringsgutter som hun anslår til å være rundt 18-19 år. Da den ene av guttene spurte om hun skulle på nachspiel, svarte Hagen at hun ikke hadde planer om det. Det var da ubehaget startet.

– Den samme gutten, som også var den mest berusa av dem, sa plutselig: Du er sikkert homo du siden du går slik som du gjør. Ja, det er jeg, svarte jeg. Han gikk to skritt nærmere og plutselig, før jeg rakk å reagere, slo han meg i ansiktet, to ganger, forteller Hagen til VOL.

La på sprang

Med unntak av en kraftig blåveis kom 23-åringen helskinnet fra slagene. Hun la umiddelbart på sprang for å komme seg raskest mulig bort fra situasjonen.

– Han begynte å springe etter, men stoppet opp. De to andre guttene virket like sjokkerte over det som nettopp hadde skjedd som jeg var, sier Hagen.

Da hun hadde kommet seg hjem og fått summet seg, kunne hun endelig reflektere over den ekle hendelsen.

– Jeg ble ikke redd, men først og fremst sint. Tenk om det samme hadde skjedd med noen der slagene var hardere og utfallet mye verre. Da kunne onsekvensene fått et mye mer alvorlig utfall, sier hun.

Har ikke anmeldt

Hagen har ikke anmeldt handlingen. Årsaken er først og fremst at hun ikke fikk sett gjerningsmannen grundig nok, selv om det var forholdsvis lyst.

–  Alt skjedde så fort at jeg ikke rakk å legge merke til hvordan han så ut. Så lenge jeg ikke er i stand til å gi en ordentlig beskrivelse av vedkommende, er det ikke noen vits å anmelde det, synes jeg.

Lene Hagen ønsker ikke å vie for mye oppmerksomhet til personen som slo, men har likevel en oppfordring til ham.

– Å leve med hat slik som du gjør, er ikke en bra måte å leve på. Det er mye bedre å vise kjærlighet. Å fremvise hat er ingen god vei å gå, slår hun fast.

– Elsk deg selv

Selv om homokampen har gjort fremskritt de siste årene, mener Hagen at det er et godt stykke igjen. Hun oppfordrer lesbiske og homofile til å være stolte over seg selv.

– Elsk deg selv. At du er homo kan du ikke gjøre noe med. Tolerer den du er og gå videre i livet, sier hun.

Lene Hagen. Foto: Privat

Neste helg går tidenes første Pride-arrangement av stabelen på Sortland og i Vesterålen. PRIDE-arrangementer oppfordrer folk til å være stolte av sin seksuelle orientering og kjønnsidentitet og fremhever det seksuelle mangfoldet i samfunnet. Hagen synes det er alle tiders at et slikt arrangement finner sted i hjemregionen.

– Jeg har dessverre ikke anledning til å være der selv, men jeg synes at det er fantastisk at folk har gått sammen for å få dette til. Selv om det er på en liten plass, er det like viktig å markere seksuelt mangfold. Å være homofil er ikke enkelt, enten du er 12 eller 50 år. Jeg håper at PRIDE bidrar til at folk i Vesterålen får et mer åpent sinn, slår Lene Hagen fast.

– Burde kommet lengre

Kamilla Ravn Fossem er initiativtaker for Vesterålen Pride om en ukes tid. Hun blir provosert når hun hører om historien til Lene Hagen.

– Vi burde ha kommet mye lenger i kampen for likeverd av homofile, lesbiske og bifile i 2017. Jeg lurer virkelig på hvor de får holdningene fra om at det er lov å slå personer som har en annen holdning enn hva de selv har, sier hun.

Mange i skapet

Ravn Fossem mener at hendelsen viser hvor viktig Pride-arrangementet faktisk er.

– Det viser bare hvor stort behov det er for å ha et slikt arrangement der vi kan vise hvor mange som synes det er tøft og positivt med et så stort mangfold i samfunnet. Jeg har selv snakke med flere unge i Vesterålen som ikke tør å gå ut av skapet, noe som ikke er bra. Vi er selv med på å skape de samfunnet vi lever i og vil vi virkelig at Vesterålen skal være et samfunn der folk ikke tør å være seg selv?, spør hun retorisk.