– Det startet som en unnskyldning for å dra til Nord-Norge

Tirsdag kveld hadde bøfjæring Tine Surel Lange verdenspremiere på utstillingen «Kor Tok Måsan Veien» i Kulturfabrikken på Sortland. Utstillingen står åpen i Galleri Ariblå fra 1.august-31.august.

Sortland

I mai i fjor leste Tine Surel Lange, som bodde sine første seks leveår i Bø, en artikkel om utrydningstruete måser, og bestemte seg da for å sette fokus på tematikken på sin egen måte, nemlig gjennom kunsten.

Surel Lange er utdannet komponist og lyddesigner, og bruker nettopp denne kunnskapen i verket sitt. Det siste året har hun tatt opp lyd og video av måser, hovedsaklig i Lofoten og Vesterålen, men også i Trondheim, Oslo og Bergen.

For selv om måsene blir færre, føles det ofte som om måsene er over alt, noe som kan komme av at måsen er der det skjer, eller der folk er. For Surel Lange har måsen vært en fin inngangsvinkel til å dokumentere plasser og folk, på grunn av nettopp dette.

Se videoreportasje fra åpningen i videoen over.


Lager kunst ut av måseskrik

Kor tok måsan veien? Nettopp det er det Tine Surel Lange fra Bø prøver å finne ut av, og belyse, i kunstinstallasjonen som har fått nettopp navnet «Kor tok måsan veien?»