Herman Henriksen (17) fra Kleiva kommer denne uka med en ny avis.

Bygdepapiret, en lokalavis for området Sørbygda i Sortland, har allerede 90 abonnenter.

– Jeg tenkte at 20, toppen 30, abonnenter ville være veldig bra. Så det har jo gått over all forventning. Men ryktet går, jo, sier Henriksen.

– God respons

17-åringen, som i sommer har jobbet for oss i VOL, har fått med seg lillebroren til å være med og sykle i bygdene og legge Bygdepapiret i postkassene til abonnentene onsdag ettermiddag.

Han har også fått god hjelp fra pappa Steinar til å lese korrektur. Henriksen sender også utgaver i posten til utflyttede sørbygdinger både i Oslo og Harstad, og en del av abonnentene får Bygdepapiret på mail.

Planen er at bladet skal komme ut omtrent én gang i måneden.

– Avisa skal hovedsakelig skrive om det som skjer i bygdene. Folk som har lyst til å skrive tekster, kan bare ta kontakt, sier Henriksen, som neste uke begynner i andre klasse på medielinja ved Hadsel vgs.

– Hvordan fikk du ideen?

– Jeg synes det er artig å holde på med slike sideprosjekt. Jeg stilte spørsmål for en måned siden på Facebook-gruppa «Du veit du bor på Kleiva når...» om medlemmene hadde lyst på en slik avis. Over 30 svarte «ja», så da var det bare å starte planleggingen. Akkurat da var jeg på ferie i Frankrike, og jeg satt oppe noen timer ekstra for å lage layouten.

Gratisavis i starten

Sist gang samme område i Sortland hadde sin egen avis, var på 1990-tallet da Bygdebladet kom ut, med Øystein M. Albertsen som redaktør. Siden den gang har nettavisene erobret landet for fullt, men Henriksen ville videreføre papiravis.

– Folk vil fortsatt ha noe å holde i, mot å lese alt digitalt. Derfor valgte jeg å gi det ut på papir, sier Henriksen.

Han starter heller ikke avisa for pengenes skyld.

–  Bygdepapiret er gratis i starten, og jeg vil aldri tvinge folk til å betale for avisa. Dette er bare et artig hobbyprosjekt og en fin erfaring å ha. Men det er noen utgifter til papir og trykk, og selvfølgelig tar det en del tid, så jeg innfører trolig en frivillig kontingent etter hvert.

Mersmak som redaktør?

Bydelen Kronstad i Alta fikk i 2010 en egen avis, Kronstadposten. Den ultralokale papiravisa hadde fem år senere et salg på hele 1.000 aviser i uka.

Nå er trolig Bygdepapiret Norges minste lokalavis – i hvert fall den nyeste – og Henriksen er blant Norges yngste redaktører.

– Jeg tror nok det, ja. Det er veldig artig, sier han.

Om han forblir redaktør videre i karrieren, er imidlertid usikkert.

– Jeg ser ikke helt bort fra det. Men vi får se hva slags studier jeg kommer til å ta, hva slags interesser jeg får senere, og hva slags interesser jeg blir lei. Jeg synes i hvert fall det er veldig morsomt å være redaktør nå.