Georg A. Ellingsen AS (GAE) og Sortland kommune har tidligere vært i forhandlinger om eiendommen rundt Kvitbrygga og Rødbrygga ved Kulturfabrikken i Sortland sentrum, som førstnevnte eier og vil selge til kommunen.

Det hersker imidlertid nå uenighet mellom partene om det kun har vært forhandlinger, eller om det er inngått en bindende avtale om salg.

Lang tid før svaret kom

Da GAE henvendte seg til kommunen om saken 22. mars i år, med forslag til løsning på hvordan salget kunne gjennomføres, fikk GAE til svar nesten to måneder senere at Sortland kommune ikke lenger hadde interesse i å erverve arealet – som omfatter arealet rundt og mellom bryggene, samt sjøarealet utenfor Rødbrygga og Kvitbrygga.

Siste brev fra kommunen i saken er sendt 12. juli, hvor de avviser Ellingsens påstand om at det er inngått bindende avtale mellom Georg A. Ellingsen AS og Sortland kommune om kjøp av arealer rundt Kvitbrygga og Rødbrygga.

– Ikke enighet

Dette begrunner kommunen med at forholdene i området var vesentlig endret ved at det var søkt om gjenoppbygging av Kvitbrygga, som ble totalskadd i brann i 2015.

– Partene har riktignok gjennomført forhandlinger, men det er ikke kommet til enighet om vesentlige forhold som hvilken eiendom som skal erverves, om bryggenes plassering skal være midlertidig eller permanent, og om pris på sjøgrunn, skriver kommunen i brevet.

– Videre viser vi til at Sortland kommune tok forbehold om at fremsatte forslag til kjøpekontrakt og festekontrakt var betinget av at begge kontraktene ble godkjent. De fremsatte forslag til kjøpekontrakt og festekontrakt anses avslått ved GAEs brev av 22.03.2017 og er ikke lenger bindende for Sortland kommune, avslutter kommunen.

Mener areal er tatt i bruk

Advokat Oddmund Enoksen bistår GAE AS i saken og sendte nylig et nytt brev til kommunen. Enoksen mener kommunen oppfører seg som at de selv eier arealet.

– Jeg registrerer at kommunen helt unnlater å si noe om det forholdet som i denne saken er av vesentlig betydning, og det er at kommunen allerede har tatt i bruk det aktuelle arealet. Kommunen har opparbeidet arealet og gjort det tilgjengelig for offentlig bruk, skriver Enoksen.

Han mener kommunen har kunnet gjøre det kun i kraft av at det var avtalt å erverve arealet.

– Uten at arealet ble ervervet, hadde kommunen ikke noe rettslig grunnlag for å utføre slike arbeider på GAEs eiendom.

– Vanskelig å finne ord

Enoksen sier han ikke kan skjønne at kommunen først tar i bruk og opparbeider arealene, for så å påstå at man ikke er forpliktet til å betale for de samme arealene.

– Dette er det faktisk vanskelig å finne passende ord for å karakterisere, skriver advokaten, men legger til:

– GAE har fortsatt tillit til at kommunens administrative og politiske ledelse vil besinne seg og dermed vedstå seg avtalen om erverv av arealer.

Frist til 9. oktober

GAE-leder Geir Abel Ellingsen sa at et søksmål var aktuelt på direkte spørsmål fra VOL i starten av august.

– Jeg kan ikke utelukke det, men vi er i en prosess hvor vi fortsatt vurderer hva vi skal foreta oss, sa han.

Nå varsler advokat Enoksen i det omtalte brevet at dersom ikke kommunen snur i saken, vil GAE reise søksmål mot kommunen.

– Et slikt søksmål vil bli reist innen tre uker fra i dag, med mindre kommunen før utløpet av denne fristen bekrefter at den vil gjennomføre det avtalte ervervet, skriver Enoksen.

Enoksens brev er datert 18. september. Fristen til kommunen er dermed satt til 9. oktober.

Venter på intern avklaring

Eiendomsforvalter Odd Lydersen i Sortland kommune er saksbehandler i saken.

Han sier kommunen vil svare GAE innen fristen, men han kan foreløpig ikke si hva kommunen vil foreta seg videre.

– Vi er i en intern dialog med kommuneadvokaten, og vi har ennå ikke avklart hvordan vi går videre i saken, sier han til VOL.

Lydersen vil foreløig ikke kommentere enkeltpåstander eller -karakteristikker i Enoksens brev til kommunen.