Vesterålen teater følger demokratiske spilleregler, og styret stemmer frem hvilket stykke som skal settes opp.

Og flest stemmer for neste års stykke gikk til komedien «Fru Charlotte».

– Ikke et helt «tomt» stykke

Stykket ble skrevet av dramatikeren Eirik Ildahl i 2014, og temaene er løgn, fantasi, rettferd, foreldreskap, kjærlighet og identitet.

– Vi har hatt flere seriøse stykker de siste årene, og vi valgte en komedie denne gangen. Men det betyr ikke at stykket er helt «tomt», det har også en moral, sier styreleder Liv-Hariett Kolve i Vesterålen teater.

– Stykket handler om Charlotte – en kvinne med en seriøs jobb i UD, der hun følger mye paragrafer og regler. Hun blir en helt annen når hun kommer hjem, og hun lever ut alle sider av seg selv, noe som skaper forviklinger, forklarer hun.

Avholder to auditioner

Tom-Stian Lenningsvik, som er Vesterålens nye sceneinstruktør, skal lede de to auditionene i jakten på skuespillere.

– Alle som kommer på audition, uansett om de har vært med på teateret før eller ikke, stiller på likt grunnlag. Vi skal finne frem til forskjellige karakter og mennesker, slik at stykket kan presenteres på en morsom måte, sier Kolve.

Første audition avholdes på kvelden torsdag 12. oktober, i Gammelkinoen.

– Kjenner du at du har en skuespillerdrøm, møt opp! Forbered deg med en tekst du ønsker å fremføre, eller kontakt oss på Facebook-siden vår, oppfordrer teatersjefen.

Ni større roller

Stykket har fem kvinneroller og fire mannsroller. Karakterene spenner fra en alder på mellom rundt 20 og 60 rundt år. I tillegg er det noen småroller som ikke er kjønnsbestemt.

For dem som ikke kan komme på audition den 12. oktober, blir det en ny sjanse uka etter.

– Vi fikk tidlig beskjed om at flere ikke kunne komme på denne auditionen, så vi arrangerer også en audition den neste torsdagen, altså 19. oktober, sier Kolve.

Men denne auditionen varer kun i én time. Det var all tiden sceneinstruktøren hadde til rådighet.

– Det er negativt at det bare blir audition i én time den dagen, men det er også kjempepositivt at sceneinstruktøren er så travelt opptatt. Det viser at kulturen i Vesterålen er flinke til å benytte seg av ordningen.

Ikke avgjort hvor forestillingene skal være

Tidspunkt for forestillingene er ennå ikke bestemt, men stykket vil ha premiere en gang i løpet av vinteren/våren neste år.

Det er heller ikke besluttet hvor forestillingene skal spilles. Vesterålen teater har hatt flere forestillinger på Kulturfabrikken, før de i vår vendte tilbake til Gammelkinoen.

– Vi har ikke tatt stilling til hvor vi skal være ennå. Vi skal først få gjennomført auditionene, før instruktøren bestemmer seg for hva slags scenografi vi skal ha. Først da kan vi ta avgjørelse på hvor vi skal være, sier Kolve.

Trange kår for teatret

Teaterlaget har i dag 16 betalende medlemmer, ifølge styreleder Kolve.

Vesterålen teater solgte totalt 350 billetter på de fire forestillingene av stykket «Clandestino» i vår.

– Sammenlignet med et normalt teaterbesøk på Sortland er det mye. Men i forhold til «Kalenderpikene» var det ikke så mange, men det synes jeg er helt i orden.

STYRELEDER I TEATERET: Liv-Harriet Kolve, her med plakaten fra «Gjøkeredet»

– Og hvordan står det til med økonomien?

– Vi er et bittelite teater, og vi har jo ikke akkurat «Rosenborg-budsjett». Det blir samme leksa igjen nå som tidligere, der vi må ut og søke sponsorer. Teateret har ikke mye å rutte med, men vi har heller ikke gått med dundrende underskudd og måttet legge ned. Vi har klart oss gjennom de forestillingene vi har hatt så langt.

Får hun en saftig lærepenge?

Slik beskrives stykket «Fru Charlotte» i manusbanken til Norske Dramatikeres Forbund:

«Fru Charlotte lever et dobbeltliv. Om dagen er hun den seksti år gamle avdelingsdirektøren i utenriksdepartementets protokollavdelings besøksseksjon og har overoppsyn med at alle offisielle besøk foregår etter en nøyaktig oppsatt kjøreplan og fastlagt etikette.

Men om natten lever fru Charlotte ut sine idealer fra ungdomstiden på 60-tallet, som hippie med autoritetsforakt, fri kjærlighet og opprør mot alle sosiale konvensjoner. Hun har et seksuelt forhold til sin søsters mann. Hun gjør innbrudd hos sjefen for moro skyld. Hun forfører sin ungdoms store kjærlighet. Det viser seg imidlertid at den gamle flammen fra ungdomstiden er hakket drøyere enn henne. Han har utviklet seg til en profesjonell svindler og bigamist.

Problemene tårner seg opp for fru Charlotte, og når skandalen er et faktum, befinner hun seg midt i avviklingen av et høytidelig kongebesøk. Kanskje får fru Charlotte omsider en saftig lærepenge... Eller kanskje ikke?»