Vill & Vakker Medispa AS ønsker å flytte sin virksomhet til Torggata 10. Det er søkt om tillatelsetilbruksendring og ombygging av 1.etasje fra bolig til forretning.Tiltakshaver ønsker å etablere inngangsparti og trapp i fasade mot Torggata.

I sakspapirene kommer det frem at administrasjonen i kommunen vil gå for å gi tiltakshaver mulighet til å anlegge trapp, men at de selv må betale for å utvide fortauet for å få plass til trappa.

Kostnadene på utvidelse av fortau er ikke sikkert. Tiltakshaver har fått anslått kostnaden til 10 millioner kroner, men det er antatt at dette nok er mer enn det som prisen egentlig vil bli.

Fra kommunen heter det i sakspapirene:

«Fra et trafikkmessig og trafikksikkerhetsmessig perspektiv vil en gi uttrykk for at omsøkte tiltak ikke tillates slik situasjonen er i dag: En klar forutsetning for å bygge trapp på et fortau som er åpent for offentlig ferdsel er at det sikres passasje før trapp bygges, og likedan at det kan være klart at en trappekonstruksjon på fortauet ikke vil medføre trafikkfare. Sortland kommune har ingen planer om å utvidedet aktuelle fortauet, men dersom utbygger ønsker å gjøre det for siden å få etablert trapp, er utbygger velkommen til å drøfte slik løsning», heter det i papirene.

– Kan måtte legge ned

Dette får Jimmi Lorentzen, som er mannen til Mariann Lanesskog  i Vill og Vakker Medispa til å reagere.

– En kostnad på cirka 10 millioner, på et lite firma som har en omsetning på ca 3 millioner kroner per år. I praksis betyr dette at inngangspartiet bak må benyttes og da vil det være fysisk umulig å få til universal utforming.

Inngangen bak han sikter til er der inngangen er i dag. Dette vil være eneste alternativ om en trapp ikke bygges i front av bygget.

– Det vil si at hvis formannskapet ikke endrer på krav om å utvide fortauet har Vill & Vakker ingen steder å flytte til og en bedrift med fem ansatte må legges ned. Dette er skandale, sier han.'

Jimmi Lorentzen driver Problemløsern, som satser på å hjelpe bedrifter og privatpersoner med alt fra graving, droneopptak, plombering, overvåkning og produksjon av reklamefilm. Han skal etter planen flytte sin bedrift inn i Torggata 10 han også.

Kravene er klare

I papirene foran formannskapsmøtet, blir reglene klart skissert ut. I henhold til Statens vegvesens håndbok V129 «Universell utforming av veger og gater», bør ferdselssone for gående være minst to meter bred og fri for hindringer.Fortau med bredde 1,23 meter forbi planlagt trapp vil ikke ivareta en forsvarlig og trafikksikker passasje, og det settes derfor vilkår om at fortauet må utvides, heter det i begrunnelsen fra kommunen.

I og med at kommunen ikke har planer om utvidelse av fortauet vil ikke kommunen betale for tiltaket.

«Gis det dispensasjon til etablering av planlagt trapp ut på eksisterende kommunalt fortau, bør det innstilles i vedtaketat det er tiltakshaver selv som må bekoste en nødvendig utvidelse av fortau», heter det fra kommunen.

Torsdag skal politikerne ta stilling til saken i formannskapet.