Dommen i den mye omtalte Frøskelands-saken er klar. Det ble i forrige uke klart at juryen mente tiltalte var skyldig på alle punkter.

Nå foreligger endelig dom med straffeutmåling.

Tiltalte ble dømt til fire år og tre måneders fengsel, samt en bot på 20 000 kroner. Han mister førerkortet for alltid. Han må også betale erstatning til fornærmede på 200 000 kroner.

Anket til lagmannsretten

Mannen var tiltalt for tre forhold:

  • For å ha brukt særlig farlig redskap til å skade en annen på legeme

  • For å ha kjørt bil mens han var ruset

  • For å ha brukt amfetamin

Saken var oppe for Vesterålen tingrett i februar i år, der mannen ble dømt til tre års fengsel, samt 30 000 kroner i bot. Videre mente tingretten at han skulle miste førerkortet for alltid, samt å betale 150 000 kroner i erstatning til fornærmede.

Tiltalte anket dommen til lagmannsretten, og saken var på ny oppe for retten i forrige uke.

Ingen formildende omstendigheter

Aktors påstand var tre års fengsel samt en bot på 20 000 kroner, samt å bli fratatt førerkortet for alltid. Bistandsadvokat Trude Marie Wold ba om oppreisning etter rettens skjønn.

Tiltaltes forsvarer ba tiltalte om å bli ansett på mildeste måte.

Retten konkluderer med at tiltalte har forsettlig, og med tid til å tenke seg om, brukt sin bil som angrepsvåpen med betydelig skade på legeme til følge.

– Etter påkjørselen forlot han stedet uten å undersøke situasjonen. Han viser ingen anger, og kritiserte etter hendelsen politiet for ikke å reagere mot fornærmede som hadde kjørt uten førerkort. Ved påkjørselen var han med «all sannsynlighet» påvirket av amfetamin tilsvarende en promille høyere enn 0,5 promille, med «en viss sannsynlighet» med en promille høyere enn 1,2, heter det i domspapirene.

Det er ingen formildende omstendigheter ved handlingen. Dommen er enstemmig.

– Alvorlig fysisk satt tilbake

Fornærmede fikk foten nærmest kappet rett av i ulykken, og måtte amputere beinet like under kneet. Han får nå 200 000 kroner i oppreisning.

Amputasjon: Mannen måtte amputere foten etter den alvorlige hendelsen, som skjedde for 2,5 år siden. Foto: Marius Birkeland

– I denne saken er fornærmede alvorlig fysisk satt tilbake for resten av livet, og handlingen er grov, konkluderer retten.