Georg A. Ellingsen AS (GAE) og Sortland kommune har tidligere vært i forhandlinger om eiendommen rundt Kvitbrygga og Rødbrygga ved Kulturfabrikken i Sortland sentrum, som førstnevnte eier og vil selge til kommunen.

Som VOL skrev om i sommer hersker det nå uenighet mellom partene om det kun har vært forhandlinger, eller om det er inngått en bindende avtale om salg.

Da GAE henvendte seg til kommunen om saken 22. mars i år med forslag til løsning på hvordan salget kunne gjennomføres, fikk GAE til svar nesten to måneder senere at Sortland kommune ikke lenger hadde interesse i å erverve arealet – som omfatter arealet rundt og mellom bryggene, samt sjøarealet utenfor bryggene. Dette begrunnet kommunen med at forholdene i området var veselig endret siden forhandlingene startet, ved at beliggenheten til bryggene var endret fra midlertidig til permanent plassering på eiendommen.

Har allerede tatt det i bruk

Ellingsens advokat, Oddmund Enoksen, har i et brev sendt til Sortland kommune i september gjengitt korrespondanse mellom partene som han mener tydelig viser at det er inngått avtale om kjøp.

– Det er heilt på det reine at det ikke er noe grunnlag for kommunen til å påberope seg endra forhold som grunnlag for å løpe fra den inngåtte avtalen. At bryggene ikke skulle flyttes, men bli stående, var allerede avklart på det tidspunkt kommunen første gang henvendte seg til GAE med ønske om erverv av arealene, skriver Enoksen.

Enoksen mener også det er et vesentlig poeng at kommunen allerede har opparbeidet og tatt i bruk det akutelle arealet.

– Dette har kommunen kunnet gjøre kun i kraft av at det var avtalt å erverve arealet. Uten at arealet ble erverva, hadde kommunen ikke noe rettslig grunnlag for å utføre slikearbeider på GAEs eiendom. At kommunen først tar i bruk og opparbeider arealene, for så å påstå at man ikke er forplikta til å betale for de samme arealer, er det faktisk vanskelig å finne passende ord for å karakterisere, skriver Enoksen – som avslutter brevet med å varsle søksmål dersom kommunen ikke forholder seg til avtalen.

Står på sitt

Kommunen står imidlertid på sitt, og har 16. oktober svart Ellingsen og Enoksen gjennom advokat Ottar Nilsen. Han skriver at opparbeidelsen av området har skjedd i den tro at man kom fram til en avtale, og at de er villig til å fjerne dette om det er ønskelig.

Nilsen mener det ikke er noen tvil om at det er vesentlige punkt som ikke er klarert mellom partene, og at det for Sortland kommune var en forutsetning for kjøpet at bryggene etter hvert skulle flyttes.

– Foranstående etterlater ingen tvil om at Sortland kommune har ment at det skulle være et reelt festeforhold som kunne bringes til opphør med ett års varsel og at bryggene da skulle flyttes ut av tomten. Dette har din klient ikke akseptert og krever i stedet å beholde grunnen under bygningen.Det foreligger da en uenighet om et vesentligpunkt i avtaleforholdet. Det er således ikke bare snakk om festekontrakt eller ikke, men om kommunen skal kunne disponere eiendommen i sin helhet slik forutsetningen var, skriver Nilsen.

Sortland kommune og Georg A. Ellingsen AS har også tidligere vært i en lignende konflikt som endte i retten

Har stilt spørsmål

Høyres Roar Wessel Olsen har stilt en rekke skriftlige spørsmål om saken som ordfører må besvare i torsdagens kommunestyremøte i Sortland.

– Kulturfabrikken Eiendom betalte både brostein, fortau og kaianlegg rundt disse historiske byggene i den hensikt at man ønsket å overta tomta. Nå etter at området er ferdig oppgradert ønsker ikke lengre kommunen å kjøpe området. Siden saken er av en slik spesiell art mener jeg det er på sin plass at kommunestyret i Sortland får svar på følgende spørsmål: Hva var bakgrunnen for at man i sin tid ønsket å kjøpe dette arealet, og hvorfor har Sortland kommune nå endret mening og likevel ikke ønsker å kjøpe det? spør Wessel Olsen.

Han stiller også spørsmål om hva oppgraderingen har kostet, hvem som ga tillatelse og om det er uproblematisk at kommunen gjør inngripen og investeringer på eiendommer man selv ikke eier.

– Mener ordfører det er forsvarlig at Sortland kommune påtar seg investeringer på eiendommer før man har underskrevet kjøpekontrakt? spør han.

– Siden de fleste nok vil synes det er uheldig om oppgraderingene av uteområdet blir revet, ønsker jeg svar på hva som blir gjort videre for å finne løsning på denne floken, avlsutter Høyre-politikeren.