På torsdag skal kommunestyret omsider ha endelig behandling av kommune- og arealplanen fram til 2029. Planen tar også for seg forholdet mellom steinuttaket på Kringelen, i dag drevet av AMK Eiendom, og reindriften i området.

Formannskapets flertall vil ha følgende setning inn i planen: «Drifta i masseuttaket skal stanses og all aktivitet i masseuttaket skal opphøre i den mest kritiske tidsperioden for flytting av rein og beiting. Denne tidsperioden er fra 1. januar til 30. april.» De ønsker også at reindrifta skal ha mulighet til å kreve stans i uttaksdrifta ved behov.

Formannskapet har tidligere stemt mot et forslag fra administrasjonen om å stanse driften av masseuttaket med umiddelbar virkning.

Må legge ned

Steinuttaksdrifta der har pågått siden 70-tallet, og nåværende eier AMK Eiendom, drevet av Are Høve, sier en aktivitetsstans i fire måneder ville bety kroken på døra.

–  Det går ikke an å drive et steinbrudd bare åtte måneder i året. Da må vi bare stenge av hele masseuttaket, sier Høve. I tillegg vil kostnadene ved prosjekter øke, om all pukk må fraktes fra selskapets steinbrudd på Karihaugen, ifølge ham.

– Det er mange prosjekter som skal gjennomføres, det er alt fra Holmen og kommunens industriområde, veier som skal sluttføres, oppstart av oppgradering av bruer, for eksempel. Behovet er stipulert til 300.000 kubikk stein. Det vi har sagt, er at mertransporten – hvis alt må kjøres fra Karihaugen, her på sortlandssida –  blir på cirka 18. millioner bare i ekstra transport.

Nå håper Høve at kommunestyret vil tale formannskapet og rådmannen midt imot, og begrense restriksjonene.

– Omstridt reindrift

Høve kan få sitt ønske oppfylt. Opposisjonen støtter ikke formannskapets krav. Høyre ønsker ikke å uttale seg på nåværende tidspunkt, får VOL opplyst, men bekrefter at de prøver å finne flertall for en løsning som også ivaretar næringslivet.

SVs Oddmund Enoksen støtter heller ikke formannskapets flertall, som består av Arbeiderpartiet, Rødt og Senterpartiet. Han har i lang tid ment at Sametingets innsigelse ikke skal tas hensyn til, ettersom de etter hans syn ikke har innsigelsesrett.

SVs Oddmund Enoksen mener reindriftas rettigheter i området rundt Kringelen er omstridt. Foto: Gaute Bergsli

Tirsdag varsler han at SV vil stille et alternativt forslag: «I den utstrekning det foreligger lovlig adgang for reinen til å ferdes ved eller i nærheten av masseuttakene på Kringelen og Kjerringnesdalen, eller det eksisterer en tradisjonell flyttelei i samme område, jfr. reindriftslovens § 22 første ledd, må driften av masseuttakene tilpasses flytting av rein gjennom området.»

– Det betyr normalt kun bare at man eventuelt i korte perioder begrenser eller innstiller aktiviteten akkurat når reinen måtte være der. Men forutsetninga må være at reinen faktisk har lovlig adgang til å være der, og det er omtvista, sier han.

Han mener formannskapets forslag går altfor langt.

– Det vil ikke være økonomisk mulig å videreføre driften av masseuttaket, om det skal være stans i hele vintersesongen fra januar til ut april. Det vil heller ikke være akseptabelt å ha en ordning som innebærer at reindriftnæringa så å si til enhver tid kan komme og kreve stans i drifta. Det må være forutsigbarhet, det betyr i praksis at driften i masseuttaket må kunne pågå så å si hele året, er hans syn.

Mener området er i drift

Arild Inga er en av reineierne med dyr i området, og også kommunestyrerepresentant i Sortland for Arbeiderpartiet. Han reagerer på at Enoksen setter spørsmålstegn ved beiteretten.

– Jeg skjønner ikke hvor Enoksen henter dette fra. Han er jurist, og burde vite at dette har vært et reinbeiteområde. Det trekkes gjerne fram gamle dommer som sier noe annet. Mye vann har rent i havet siden 40-50-tallet, det har vært endringer i lovgrunnlaget, så jeg skjønner ikke hvor han henter det fra. Beiteretten har aldri vært noe diskusjon i det området, sier Inga. Det har vært trekk- og flyttvei der lenge, sier han.

– Det er kun få år siden reinen trakk over sundet til Langøya, så flytt- og trekkveiene brukes, sier han.

Inga avviser også at området knapt er i bruk til reindrift, noe blant annet Høve i AMK Eiendom hevder.

– Reindrifta opplever hele tida argumentasjonen om at det ikke er sett rein, det er lite rein der. Men det er ikke noe argument når det gjelder beiterett. Beitet er brukt, det er i drift, og reindrifta har en rettighet til beite der, sier Inga. Han viser til at reineierne har blitt kompensert for manglende beite i området hvor steinuttaket drives.

Kommunestyrerepesentant Arild Inga i Arbeiderpartiet mener det må tas mer hensyn til reindrifta. Foto: Gaute Bergsli

Inga legger til at de ikke nødvendigvis krever full stans. Det åpnes for avbøtende tiltak, påpeker han.

I praksis betyr det at driften i uttaket i perioden kan få fortsette, mot at de kompenserer reineierne.

Det gjelder blant annet å kompensere for tapt beiteland, og for presset på resterende beiteland, sier han.

Uenige om lovlighet

Masseuttaket drives dessuten ulovlig, er hans påstand.

– Det reindrifta har venta på siden 1970, er en reguleringsplan for hele området. Vi venter fremdeles. Det er ikke for seint for kommunen å komme med det, det er heller på tide at de kommer med det. Masseuttaket har blitt drevet på gale premisser. Vi venter fremdeles på en reguleringsplan. Det er aldri blitt tatt hensyn til reindrift i dette området, det er nå vi kan gjøre noe, sier Inga.

SVs Oddmund Enoksen mener derimot at kommunen ikke retroaktivt kan gå inn og regulere et område hvor det har vært drift i 40 år.

– Dette gjelder et masseuttak som har vært i drift helt siden 70-tallet. Det er et masseuttak som er lovlig å drive. En kommuneplan nå kan ikke gripe inn i adgangen til å videreføre driften. Det kommuneplanen kan regulere, er en eventuell utvidelse av massetaket, sier Enoksen.

Høve varsler en slik utvidelse når arealplanen omsider er ferdigbehandlet.