Kampanjen er et samarbeidsprosjekt mellom demensteamet, demensforeningen, teknisk avdeling i kommunen og rådet for funksjonshemmede.

Demensforeningen og -teamet har i flere år arrangert demensskolering for pårørende. Nå vil de altså spre kunnskapen til publikum generelt.

Frokostmøtet finner sted i kafeen på Kulturfabrikken tirsdag 7. november.

Slitsom sykdom

Kommunen har lenge ønsket å gjøre noe for å bedre tilpasse samfunnet for personer med demens. Stadig flere får demens - også yngre mennesker. I Sortland har statistisk sett 140-145 personer demens. I 2040 vil det statistisk beregna være 306.

Det er fremdeles mye skam knyttet til å ha sykdommen, og hverdagslige ting kan bli vanskelige.

– Mye av det vi tar som en selvfølge, går ikke når du utvikler demens, sier Merete Johnsen i Sortland kommunes demensteam.

Å forenkle tilværelsen for personer med demens og å øke kunnskapen om hvordan det er å leve med sykdommen, er en av grunnene til at Sortland kommune nå inviterer på frokostmøte om universell utforming, med fokus på demens.

– Frokostmøtet tirsdag blir den offisielle oppstarten. Ordføreren skal åpne frokosten. Vi ser på dette som veldig viktig for hele Sortland, sier kommunens folkehelsekoordinator Kjersti Løkse.

Tålmodighet

Målet med kampanjen er blant annet å skolere ansatte i handelen. Når over halvparten av ansatte i en butikk har fått demensinformasjon gjennom prosjektet, kan de få et klistremerke til å henge på døra, der et står at butikken er med i et prosjekt for et mer demensvennlig samfunn. Å rett og slett ta seg tid, er blant tiltakene Johnsen anbefaler for butikkansatte når en kunde har demens.

– Jeg tenker at de kanskje skal spørre: kan jeg hjelpe deg? Skal jeg vise deg? Trenger du hjelp med å finne resten av det du skal ha?

Johnsen påpeker at mange personer med demens for eksempel kan slite med å huske ord.

– Lytt med godvilje. Kanskje folk ikke husker ord, de sier: «jeg skal ha sånn til å ha blomster i». Finn fram vasen du selger mest av, si at dere også har flere. Finn ut hva de vil ha. Kanskje bør du ta med personen dit det er litt stillere i butikken. Og du må vise dem hvor ting er. Hvis du sier at det de leter er i «tredje reol til høyre», finner de ikke fram til det, sier hun.

Løkse understreker at de ikke ønsker å gå noen etter i sømmene, men vil hjelpe folk med å lære mer.

14 liter melk

– Husk å alltid gi dem kvittering. Husk at alle dager er ulike også for personer med demens, sier Johnsen. Hun sier at en del butikkansatte kan bli perplekse om en person med demens kommer og kjøper 14 melkekartonger på samme dag.

– Ofte husker de ikke hva de skal ha på butikken, og noen ganger kommer de og kjøper det samme flere ganger på en dag. Ikke vær nedlatende, er hennes råd. Å spørre om å hjelpe med å finne det personen skal ha, kan også være et tips.

Selv om mange av disse rådene gjelder om du møter en person med demens i butikken, er tanken at alle skal få bruk for dem. Møtet om et mer demensvennlig samfunn på tirsdag er åpent for alle, uansett yrke eller relasjon til noen med demens.

– Du møter folk med demens i mange situasjoner. Ikke bare som for eksempel butikkansatt, sier kommunearkitekt Kristine Røiri.

Hun sier videre at kommunens næringsliv har vært svært entusiastiske for prosjektet.

En annen vri

De mener alle tre at å gjøre samfunnet demensvennlig handler om universell utforming.

Universell utforming betyr å tilpasse samfunnet så flest mulig kan ta del i det, uavhengig av for eksempel funksjonsgrad.

Røiri sier at mange tenker på det som noe fysisk, for eksempel hvor lett det er for folk med rullestol å komme seg inn i en bygning. Men universell utforming handler også om vår egen oppførsel og forståelse, mener de.

Prosjektet finansieres blant annet av penger fra Bufdir. De søkte om midler for universell utforming-prosjekter, og fikk tilslag blant annet fordi de hadde en litt annen vinkling, med fokus på demens, ifølge Kjersti Løkse. Samtidig inngikk de avtale med demensforeningen, som inneholder konkrete krav om å lære folk opp.

Trenger du eller noen du kjenner hjelp fra demensteamet? De kan nås her.