Tirsdag ettermiddag ved 1630-tiden smøg ringnotbåten «Ketlin» fra Sortland seg under sortlandsbrua. Skipperen hadde satt kursen nordover til Finnmark. To-tre timer senere var fangsten om bord. Dermed sparte rederiet seg for store mengder «bunkers».

Fyret

– Vi hadde hørt at båter hadde sett sild ved Anda fyr, og da vi kom til området så vi en «flekk» med sild. Vi gjorde ett kast og fikk 370 tonn sild om bord, sier Ketil Vollen om bord «Ketlin».

Dermed ble finnmarksturen dramatisk mye kortere enn planlagt.

Vollen er fornøyd med størrelsen. Snittvekten var 250 gram per fisk. Nergård i Senjahopen bød mest for fangsten, og da VOL snakket med mannskapet i dag tidlig losset de fangsten.

En annen båt, «Trønderhav», fikk fangst i samme område som «Ketlin». De fikk 253 tonn.

Ketil Vollen sier at de ikke klarte å gjenfinne «flekken» med sild etter at fangsten var om bord.

Ferdig

«Ketlin» er dermed ferdig med årets kvote av Norsk Vårgytende Sild (NVG).

– Vi har en rest med nordsjøsild igjen. Så nå skal vi sørover og ta denne fangsten, sier Vollen.

I det fangstområdet kan det være sjanse å treffe på en annen fiskeart, som det er fritt fiske på. Hestemakrellfisket er ringnotflåtens «bonusfiske», men arten er flyktig.

Vollen sier at «Ketlin» ikke skal jakte «hesten», men dukker den opp på «Ketlins» ferd sørpå, settes nota etter den også.

Etter at sortlandsbåten er ferdig med nordsjøsildkvota, er det juleferie for mannskap og redere.

Neste år må mannskapet om bord belage seg på å fiske mindre sild. Det synes ikke rederen er urimelig.

PÅ TUR: Det er tatt sild flere steder langs norskekysten de siste dagene. Foto: Kart:Sildelaget

Dårlige priser

Den siste uken har Norges Sildesalgslag omsatt drøyt 21.000 tonn makrell til en verdi av 84 millioner kroner. Det gir en snittpris på 3,92 kroner kiloet. For ett år siden omsatte sildelaget drøyt 20.000 tonn NVG-sild til en verdi av 167 millioner kroner, som gir en gjennomsnittspris på 8,4 kroner kiloet. Det betyr at fiskerne i år får drøyt 50 prosent dårligere betalt for silda.

Ut i havet

Fansgtene til «Ketlin» og «Trønderhav» er ikke helt typisk for sildefisket. De siste dagene er det tatt flere fangster vest for Bodø, langt ute i havet. Lødingenrederiet «Asbjørn Selsbane» er blant dem som har tatt sildefangster i dette området. Forleden innmeldte båten 200 tonn.

«Ketlin» er for øvrig den eneste ringnotbåten fra Sortland. Det er rift om plassene om bord, og folk som får seg jobb om bord slutter nesten aldri.

Området Ketlin fisket i, er nå stengt for sildefiske.