Steinar Sørensen varslet for et par uker sider om et brunt slam i Eidsfjorden, som hadde gjort fiskegarnet hans ubrukelig.

Garnet på sju meter var dekket av dette slammet fra topp til bunn.

Slammet gikk ikke vekk med skylling, det måtte zalo til. Det er et altså et klebrig, limaktig slam, slik Sørensen beskriver det.

Han har vært ute med båten igjen. Denne gangen har han fått filma hvordan garnet ser ut etter at det er henta opp.

Trolig alger

Sørensen informerer VOL om at han har kjøpt nytt fiskegarn. Han hadde et håp om at slammet ikke ville klistre seg fast i det nye garnet, som var av et annet materiale. Det håpet viste seg altså å være forgjeves.

Nå har han flere ganger opplevd det samme, selv etter å ha bytta fiskeplass fra der det skjedde første gang.

VOL har vært i kontakt med forsker Ketil Eiane, som er dekan på fakultetet for akvakultur og marinbiologi ved Nord universitet. For ham høres beskrivelsen av fenomenet umiddelbart kjent ut.

Eiane har også sett bilder av slammet, og videoen som ligger i saken her.

Etter å ha sett på bilder og film vil jeg altså tro at dette er alger, muligens bakterier, som danner kjeder eller filamenter og som setter seg fast på garn og annet. Jeg kan ikke være sikker før jeg har sett på friske prøver under mikroskop, sier han.

Eiane sier det er normalt at alger kan bli klebrige, slik Sørensen beskriver.

Oppblomstring i fjorden

I så fall har det skjedd en algeoppblomstring i Eidsfjorden, som kan gå utover fisket.

Eiane har vært borti i en lignende sak tidligere, i Skjerstadfjorden utenfor Bodø for noen år siden.

I det tilfellet klarte vi å bestemme algene nokså presist. Det kan godt være en annen art det er snakk om i ditt tilfelle.

Antagelsen fra Fiskarlaget om at overgjødsling fra oppdrettsanlegg kan være synderen, er ikke helt på jordet, ifølge Eiane.

Spekulasjonene om at dette kan ha med overgjødsling å gjøre er rimelige, men det er og godt kjent at slike «oppblomstringer» kan forekomme av naturlige årsaker, så etter mitt syn er det vanskelig å mene noe mere presist om dette uten vesentlig mer kunnskap enn det vi har nå.

Eidsfjord Sjøfarm har avvist muligheten for at slammet kan skyldes deres merder.

Nytt for myndighetene

Sørensen har ikke gitt opp å finne ut av hva slammet er.

Onsdag var han innom miljøavdelinga i Sortland kommune med en prøve av slammet. Han håper de vil få det testet.

Både kommunen og Fylkesmannen har sagt til VOL at slammet i Eidsfjorden var et nytt fenomen for dem. De er i gang med å forsøke å finne ut av hva det kan skyldes.