Tirsdag kom nyheten om at Nordland fylkesadministrasjon støtter opprettelsen av en fisk og fangst-linje på Sortland videregående avdeling Myre fra neste skoleår. Det er de glade for - på Kleiva. Der ønsker de nemlig å satse mer på fisk på naturbruklinja på vg1.

I dag må elever til Vest-Lofoten om de vil gå på fisk- og fangstlinje. Med den nye linja på Myre, får vesterålinger og andre som bor i nærheten av regionen et mer lokalt tilbud.

– Vi har sett at få herfra vil flytte ned til Vest-Lofoten, sier avdelingsleder Nils Ragnar Stensø Skjørholm ved Kleiva.

Fått fiskekvoter

I forbindelse med at Sortland videregående avdeling Myre har ytret ønske om å opprette en fisk- og fangstlinje, har de på Kleiva sett muligheten for å inkorporere mer fiske i naturbrukslinja si. De har akvakultur som tilbud i andreklasse, og for interesserte i villfisk har det har vært mulig for elevene å dra ut med små fiskebåter også i førsteklassen. Men de har ikke hatt noe skikkelig gode praksismuligheter for elever som er interessert i å satse på fiske og fangst. Før nå.

For første gang fikk skolen dette skoleåret innvilget kvoter på både  torsk, hyse, sei, makrell og sild (både NVG-sild og nordsjøsild).

– Det er viktig at elevene er klare til å søke på fiskerilinja på Myre. Det kreves en viss kompetanse for å komme inn der, og nå kan elevene få praksis her før de søker, sier lektor Ørjan Magne Olsen ved akvakulturlinja.

De samarbeider allerede med fiskerimiljøet på Myreavdelinga om en del ting, som båtføreropplæring.

Ute i all slags vær

Når VOL kommer på besøk, er tre av Kleivas elever ute på fiskebåt. Én elev har kommet tilbake etter 13 dager på båten M. Ytterstad. August Karlsen (16) fra Lofoten har planen klar: han vil trolig bli skipper på fiskebåt. I alle fall fisker. Han har allerede erfaring fra både diverse fiskebåter og hvalfangstbåt. Faren hans er fisker, og Kleiva-eleven vil gjerne gå i hans fotspor.

Og nylig kom han altså hjem etter 13 dager på Smutthavet.

– Vi jobba mest om natta. På dagen var silda på for dypt vann. Det var mye dårlig vær mens vi var ute, vi gikk ut i 25 meter per sekund vind, det var stiv kuling da vi dro fisken opp. Men det var stor båt, så det var ikke noe problem, sier Karlsen.

Han viser fram leveringsseddelen for fangsten: 11,2 tonn NVG-sild, brutto, levert inn til Norway Pelagics mottak i Lødingen. Verdien på fangsten var nesten 42.000 kroner. Når du trekker fra avgiftene og legger på moms, blir den totale summen nesten 45.000 kroner. Med fangsten fylte han hele skolens kvote på NVG-sild.

– Disse pengene får vel ikke du?

– Nei, dessverre, gliser Karlsen.

Lektor Ørjan Magne Olsen (t. v.) og Kleiva-elev August Karlsen. Foto: Jenny Dahl Bakken

Vil satse på blå undervisning

Pengene går nemlig tilbake til skolen. Men det er ikke slik at skolen håver inn på disse fiskekvotene: de er øremerka til å utvikle de «blå» tilbudene, skolefagene om fiske og fangst.

– Vi satser på å få et kjempegodt tilbud. Vi får også veldig positive signaler fra næringa, som lover å stille med både praksis og lærlingplasser. De ser behovet for rekruttering til faget sitt, sier avdelingsleder Skjørholm.

I tillegg er det mange kostnader som følger med å sende elevene ut på fiskebåt. Alle elevene som skal delta, må blant annet være med på et obligatorisk sikkerhetskurs for fiskere. Kurset alene koster 15-16.000 kroner per elev, og er i samarbeid med fiskelinja på Vest-Lofoten. I tillegg har skolen intervjurunder med elevene i forkant.

– Noen kan du sende rett ut på høsten, andre vokser i løpet av året og drar ut på våren, forteller lærer Birger Holand.

Noe av det de er opptatt av å lære bort på naturbrukslinja på Kleiva, ifølge Skjørholm, er blant annet en gjensidig respekt for primærnæringene - alle elevene må både i fjøset og uti vannet. Men alle må ikke ut i fiskebåt, det er for de som virkelig ønsker det. Og er klare for det. Ikke alle klarer eller vil være to uker på båt, og i perioder måtte jobbe døgnet rundet.

– En av tingene vi lærer bort her, er også at arbeidet tar den tida det tar. Du kan ikke gå hjem halv fire fordi dagen er ferdig, når du står midt oppi fisket. Eller kalving i fjøset, sier Skjørholm.

Selveste leveringsseddelen for August Karlsens første sildefangst. Foto: Jenny Dahl Bakken