Går mot nedleggelse av byggfagtilbud på Sortland

Fylkestinget i Nordland vil trolig vedta nedleggelse av byggfagtilbud på Sortland i løpet av onsdag.

Tor Halvard Gregersen i Sortland Entreprenør, Stian Reinholtsen (Øksnes Entreprenør), Tone Fredriksen (Karstein Kristiansen Entreprenør), Geir Vidar Haugen (Hålogaland Element og LNS), Rolf Pedersen (Kai & Anlegg Enterpenør), Anne Reinsnes (Sortland Entreprenør, Stein Schultz (Byggteam Hadsel) og Finn Hokland (Hadsel Bygg og Vedlikehold) samlet i sommer til felles front mot nedlegging av byggfag på Sortland.   Foto: Espen Mowinckel Pettersson

Sortland

Fylkestinget i Nordland er samlet denne uka, blant annet for å ta stilling til ny tilbudsstruktur ved de videregående skolene i Nordland.

Saken har vært behandlet i utdanningskomiteen tirsdag, og ny innstilling til saken foreligger, etter at Ap, Sp, SV og KrF la frem et felles endringsforslag.

– Det skal mye til for at dette ikke går gjennom i fylkestinget, da innstillinga er vedtatt av flertallet, påpeker fylkestingsrepresentant Beate Bø Nilsen fra Sortland.


Byggebransjen ber fylkeskommunen snu i nedleggelse av byggfaglinje:

- Gi oss ett år, så skal vi få opp søkertallene igjen

En samlet byggbransje i Vesterålen ber fylket snu og beholde to bygglinjer fra høsten av. – Gi oss sjansen så skal vi gjøre vårt for å øke søkertallet fra 2018.


Mens fylkesrådets innstilling var å legge ned Vg1 bygg- og anleggsteknikk og Vg2 byggteknikk ved Hadsel videregående skole, ble dette endret etter tirsdagens møte i utdanningskomiteen. Etter det VOL erfarer er innstillinga nå at man heller legger ned VG 1 Bygg- og anleggsteknikk på Sortland fra 2018. Det etter forslag fra flertallspartiene. Nedleggelse gjelder også VG2 klima, energi og miljøteknikk fra 2019.

– Slag i trynet

Bø Nilsen synes det er trist.

– Ordførerne i Sortland og Hadsel har vært her og "lobbet" for begge linjer. Næringslivet i Sortland, representert ved Tor Halvard Gregersen i Sortland Entreprenør, har også vært her tidligere og snakket for en hel gjeng innenfor bransjen. De har samlet seg, og har sagt de vil hjelpe til med å rekruttere elever til begge byggfaglinjer. De har også lagt 300.000 kroner på bordet, har gått godt for at det skal lages en markedsføringsfilm for linjene og vil stille med læreplasser. Disse tingene har fylket etterspurt, og de har fått det servert på et sølvfat. Derfor er dette et slag i trynet for byggnæringa i Vesterålen, sier Høyre-politikeren og legger til at hennes eget parti hadde funnet penger til å opprettholde begge linjer.

– Dette er utrolig trist for Sortland videregående skole, legger hun til.

Bismak

VOL har foreløpig ikke lyktes i å få tak i noen fra posisjonen. Hadsel har sin varaordfører, Sps Kurt Jenssen, sentralt i posisjonen.

Sortland-ordfører Tove Mette Bjørkmo raser over avgjørelsen.

– Jeg er skikkelig skuffet, rett og slett dritforbannet. Vi hadde store forhåpninger om at fylkesrådets innstilling ble fulgt. Vi har poengtert at et tilbud kun på Melbu er en utfordring, særlig for elevene som bor i nabokommunene våre. De må nå flytte hjemmefra for å gå byggfag, og det tror vi vil gjøre linja mindre populær. Frafallet i den videregående skolen i Vesterålen er stort fra før, vi vet også at hybelboere har lettere for å falle fra enn andre. Dette gjør ikke den situasjonen bedre. Jeg hadde også med meg et opplegg fra entreprenører i Vesterålen, hvor de ville bidra med rekruttering og legge penger på bordet, sier Bjørkmo til VOL.

– Her har det vært en drakamp mellom partier. Jeg oppfattet at Ap i utgangspunkt var positiv, men de er en del av et politisk samarbeid, og her har det vært et politisk spill, sier Bjørkmo.