Selskapet Calanus, med salgsselskap og sterke røtter i Vesterålen, produserer olje og protein av raudåte. I dag foregår produksjonen på Nofimas anlegg i Kaldfjord utenfor Tromsø. Selskapet har lenge gått med ønske om å bygge ny fabrikk, og har varslet at lokalisering står mellom Sortland og Tromsø. De har tomter tilgjengelig begge steder, i Sortland ved siden av Holmøys nye anlegg på Holmen industriområde.

Jobber med emisjon

Calanus-ledelsen sa til VOL i august at en avgjørelse skulle tas i løpet av høsten, men ting har tatt noe lenger tid enn de først så for seg.

– Alt det formelle rundt en eventuell bygging er klart, som reguleringsplaner, og vi jobber med prosjektering. Men ingenting er klar før alt er klart. En viktig forutsetning for om, og hvor, fabrikk skal bygges, er finansiering. Vi jobber fortsatt med en emisjon og er i diskusjon med investorer og andre instanser, sier daglig leder Snorre Angell.

Det er foreløpig kun Calanus som har hatt tillatelse til å fiske raudåte her til lands, gjennom en forskningskvote på 1000 tonn i året. Denne gikk ut i år, men i vår kom bekreftelsen på at de nå får en forlengelse på fem år og en økning til 5000 tonn i året. Dette i påvente av en forvaltningsplan for raudåte, som har latt vente på seg, og som fortsatt ikke er klar. Planen var til høring i sommer, og flere er kritiske til at det skal fiskes på den lille hoppekrepsen, som er mat til mange andre arter arter, både fisk og fugl.

Halvt år

Fiskeridirektoratet har foreslått å åpne for kommersielt fiske med en totalkvote som økes fra 5000 tonn til 165.000 tonn i året. Dette mener de er en føre-var-tilnærming, da de har lagt til grunn en biomassestørrelse for raudåte i Norskehavet på 33 millioner tonn.

Angell sier at forlengelsen og økning av forskningskvota ga dem nok trygghet til å gå videre med fabrikkplaner, og at det ikke er der det står, men på å spikre finansieringa.

– Vi er per dags dato ikke klare for å ta en investeringsbeslutning, denne vil trolig ikke bli tatt før om et halvt års tid. Lokaliseringsbeslutningen vil trolig komme noe før, sier Angell.