Det er mange fornøyde kunder innom kafeen i tredje etasje i Sortland Storsenter når Vol kommer på besøk. Kafeen er bedre kjent på folkemunn som Steirotoppen, et navn de ansatte er stolte over å representere. Daglig leder Olga Tobiassen beretter:

– Vi har mange stamkunder og andre som daglig benytter kafetilbudet vårt, og mange ser ut til å sette pris på vår hjemmelagde husmannskost. Dette akter vi å fortsette med, for å endre på noe som faller i smak hos kundene våre ser vi ingen poenger i. Vi skal fortsatt servere den maten kundene kjenner til hos oss, sier hun i en hektisk hverdag.

Egen institusjon?

Siden oppstarten for 45 år siden har Steirotoppen fornyet seg flere ganger. Nå er det blant annet nye vinduer og en generell «ansiktsløfting» som står for tur. Nye og duse farger kombinert med ullstoff på stoler og annet inventar bidrar til et riktig så innbydende uttrykk. Akustikken er også langt bedre enn tidligere, røper Tobiassen.

– Både inne i selve kafeen og ute i den større salen skal man nå kunne gjennomføre en samtale over bordet uten å måtte heve stemmen. Hos oss ønsker vi at det skal være en hjemmekoselig atmosfære der både store og små finner roen og noe som passer deres ganer, forteller hun.

Med 45 års sammenhenge drift i kafeen drister vi oss til å spørre om kafeen utgjør en egen institusjon i bybildet, noe Tobiassen drar på smilebåndet av.

– En egen institusjon vet jeg ikke om vi er, men hyggelig er det at mange gir tilbakemeldinger på at en bytur på Sortland uten et besøk på Steirotoppen ikke blir helt det samme.

Bente Martinussen (tv), May Johansen og Ronny Johansen er alle stamkunder på Steirotoppen og setter stor pris på ekte husmannskost. Foto: Tommy Hansen

Steirotoppen har 14 ansatte i sin stab med stort og smått, og utgjør med det en middels stor arbeidsplass. Eier av kafeen, Ivar Steiro, sier han er stolt over den lange tradisjonen kafeen viser til, og han ser fram til å ønske nye og gamle gjester hjertelig velkommen innom.

– Konseptet vårt er god og hjemmelagd mat, eller husmannskost om du vil, i en hjemmekoselig atmosfære. Og det håper vi å fortsette med også etter oppussingen vi nå ser enden på.