For 19-åringen fra Sortland ble en av de mange som ble værfast i Vesterålen torsdag kveld.

Dette skulle være den første eksamenen til jenta fra Sortland ved Nord Universitetet. Hun går samlingsbasert studie i sykepleie og reiser ned til Bodø i perioder for samlinger.

Egentlig skulle hun reise onsdag kveld, men hadde ligget hjemme med influensa hele uka, og utsatte derfor reien til torsdag.

– Jeg så at det var meldt uvær, men tenkte for meg selv at jeg ikke trodde det ble så ille. Så jeg tenkte jeg heller skulle utsette avreisen til torsdag slik at jeg kunne bli friskere før jeg dro, sier hun.

Da Renate satte seg i bussen kvart over fem torsdag ettermiddag begynte hun og de andre passasjerene å ane uråd. Det gjorde også bussjåføren. Han ringte Torghatten og fikk bekreftet at ferga Lødingen-Bognes faktisk gikk. På det tidspunktet så det lyst ut, men det varte ikke.

– Da vi kom frem til Lødingen var ferga innstilt og vi fikk beskjed at den ikke ville gå resten av dagen. Jeg sjekket også da med en gang om det gikk an å booke fly til Bodø, men så raskt at også all flytrafikk var stoppet.

Dermed hadde hun ikke noe annet valg enn å reise hjem igjen til Sortland.

Flere værfaste

Da studenten tok kontakt med universitetet, viste det seg at hun ikke var den eneste som ikke kom seg frem.

– Vi er elever fra hele Norge som går studiet. Da jeg kontaktet veilederen vår ved universitetet viste det seg at det var flere som ikke hadde kommet seg frem til eksamen.

– Utrolig kjipt

Renate fikk beskjed om å skaffe til veie bekreftelse fra Torghatten om kanselleringen og så søke om å få ta eksamen på nytt.

– Det er utrolig kjipt å måtte gjøre det. Jeg føler jeg har hatt mye uflaks denne uka med sykdom og så ikke komme meg ned dit til eksamen. Det er jo også mye styr å fikse for å få søkt om eksamen på nytt. Så jeg skulle heller ønske jeg satt her i kveld og var ferdig med eksamen, sier hun.

Nøyaktig hvor mange studenter som ikke kom seg til eksamen vet VOL ikke per nå. Vi har forsøkt å henvende oss til Nord Universitetet for å få svar på dette, uten hell så langt.