I forrige uke vedtok fylkestinget å legge ned byggfaglinja på Sortland fra neste skoleår. Fra 2019 skal også Klima-, energi- og miljølinja (KEM) legges ned.

Utdanningsforbundet, som organiserer de ansatte ved skolen, har ikke gitt opp kampen om å beholde linjene i Sortland.

Skal med på råd

Plasstillitsvalgt Christine Meisterlin har tatt en titt på hovedavtalen til KS, som regulerer det meste av offentlig sektor. Der defineres, slik hun tolker det, fylkestinget som arbeidsgiver for dem som er ansatt i fylkeskommunen. Det gjelder blant annet alle undervisningsansatte på videregående skoler.

I avtalen står det også følgende:

«Ved endringer og omstillinger

• i kommunen/fylkeskommunen/bedriften

• mellom kommuner/fylkeskommuner[...]

skal arbeidsgiver på et tidligst mulig tidspunkt informere, drøfte og ta de tillitsvalgte med på råd. Arbeidstakernes behov for trygghet skal ivaretas gjennom åpne planprosesser hvor mål og konsekvenser så langt som mulig gjøres kjent.»

Ønsker lovlighetskontroll

Meisterlin mener dette punktet i avtalen, som da går inn som en del av lovverket på området når den er vedtatt av partene, er brutt. Forslaget om å legge ned byggfag og KEM på Sortland, og bevare byggfag på Melbu i stedet, kom plutselig på bordet under fylkestingsmøtet. Det var ikke presentert eller varslet på forhånd.

– Å flytte en linje er i seg selv ikke en stor omstilling, men når du skal legge ned flere linjer… det påvirker også de ansatte, sier Meisterlin, og påpeker at også matfag ved Sortland vgs. og helselinja ved Kleiva skal legges ned.

Hun mener vedtaket er ulovlig, og må vurderes på nytt.

– Det er blitt bedt om lovlighetskontroll. Jeg har på vegne av Utdanningsforbundet sendt en forespørsel til mine hovedtillitsvalgte og forbundet sentralt, sier hun.

– Må gjøres ordentlig

Lovlighetskontroll må formelt sett fremmes av folkevalgte i organet vedtaket ble fattet i. Derfor har forbundet nå begynt jobben med å kontakte politikere som stemte mot forslaget om nedlegging, for å se om noen av dem er interessert i å fremme et slikt forslag.

Etter loven må tre folkevalgte ønske lovlighetskontroll før det blir en realitet. Meisterlin mener det er prinsipielt viktig at lovligheten av vedtaket vurderes.

– Jeg tenker at dette kan sette en veldig uheldig presedens. Hva er det neste som kan legges ned fordi politikerne plutselig får et benkeforslag? Ferger? Det er viktig å følge prosessene som er satt opp. Ellers blir vi overlatt til gode lobbyister.

Benkeforslag betyr at forslaget stilles under møtet, uten varsel eller debatt i forkant. Det gir heller ikke berørte parter anledning til å uttale seg.

Fylkesordfører Sonja Alice Steen (Ap) vil ikke uttale seg om lovligheten av vedtaket.

– Jeg har ingen kommentarer. Om det kommer en lovlighetskontroll skal vi behandle det på korrekt vis, vi vil heller se på om det kommer en lovlighetsklage før vi uttaler oss om saken.

Ikke gitt opp

Meisterlin og de ansatte ved Sortland har altså ikke gitt opp. Tillitsvalgte Meisterlin mener nedleggingsvedtaket er kritisk for blant annet næringslivet i regionen, og at man gjør det vanskeligere for elever å velge byggfag.

– Vi har ikke gitt opp. Vi har også folk som jobber opp mot de tilstøtende ungdomsskolene, for å finne ut av hvem som hadde tenkt til å begynne på byggfag, som nå ombestemmer seg, sier Meisterlin. Hun trekker fram at de har elever som i dag pendler med buss fra Andenes og Lødingen, som får mye lengre reisevei og må bytte buss for å komme seg på skole i Stokmarknes.

– Det blir feil at man sitter i Bodø og trekker på skuldrene over hvordan det er i distriktene, sier hun.

Meisterlin har også latt seg provosere over utsagn om at Sortland ikke kan få alt, og at tilbud må fordeles utover regionen.

– Sortland har ikke fått en eneste ny linje siden 1997. Til gjengjeld har vi mista en del. Nå mister vi matfag og helse og omsorg, også skal vi miste byggfag tillegg, sier hun.

Det blir likevel oppretta en ny linje på Sortland til høsten: vg2 fiske og fangst, på Sortland videregående avdeling Øksnes.