«Kommunen kan ikke se at det foreligger søknad om bruksendring, eller at det tidligere er gitt tillatelse til tiltaket. Forholdet fremstår derfor som ulovlig etter plan- og bygningsloven,» står det i brevet sendt fra teknisk etat i Sortland kommune til eiendomsselskapet Vargen som eier et bygg langs Vesterålsgata. Brevet er datert 28. november, men ble først lagt ut i kommunens postlister denne uka.

Det var på en befaring 16. november i år at kommunens inspektør ble gjort oppmerksom på at det var boenheter i overetasjen. Bygget er regulert som et forretnings- og kontorbygg, og det er dermed ikke tillatt å bruke det som bolig.

Ifølge daglig leder Jørgen Endresen i Vargen eiendom, som eier det aktuelle bygget, er saken ganske udramatisk.

– Ja, det en gradvis kutyme som er blitt etablert der, som vi ikke har vært oppmerksomme på. Det er en helt vanlig prosess, vi får en bruksendring, så er alt i orden, sier han.

Endresen ønsker ikke å si noe om hvem av utleierne som har etablert boenheten. Ifølge ham begynte de arbeidet med bruksendring straks de ble klar over saken.

– Vi er i gang med å søke bruksendring, og er i god rute. Vi skal i møte med kommunen, vi har fått en frist, og holder oss til den, sier han.

Hvis bruksendringen går gjennom, kan de leie ut leiligheten som en bolig. Hvis de får avslag, vil kommunen innføre bruksnekt og på sikt også eventuelt kreve tilbakeføring til kontor.