Fylkesråd mener folk må innse realitetene om skolestruktur:

– Kommer til å få 1500 færre ungdommer på få år

Ifølge fylkesråd Tomas Norvoll er det ikke noe alternativ å beholde begge byggfaglinjene i Vesterålen. Men han lover likevel at fylkesrådet skal komme med en sak om skolestruktur til neste år.

Det var møte mandag hos ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) om skolevedtaket i fylkestinget.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Sortland

– Hele bakgrunnen for at vi begynte med denne saken, er at vi ser tallet på 16-18-åringer gå kraftig ned. 1500 i den aldersgruppa forsvinner på tre-fire år. Vi må tilpasse tilbudet til antall elever, i tillegg til hva arbeidslivet etterspør, sier fylkesråd Tomas Norvoll (Ap), med klar hentydning til dem som har ment at det var en mulighet å beholde byggfag både i Melbu og på Sortland.

– En del tar ikke inn over seg at vi er nødt til å ha færre linjer.

Vil bevare KEM

Han sier også fylkesrådet så muligheten for en bedre arbeidsfordeling mellom skolene i Vesterålen. Deres tanke var at helsefag skulle samles i Stokmarknes, og byggfag i Sortland. I stedet ble altså både helse og byggfag flyttet til Hadsel fra Sortland.

– Det ble ikke sånn som vi hadde innstilt på. Fylkestinget er suverene, og vi må forholde oss til deres vedtak. Men om du ser på summen av tilbud i Vesterålen under ett, må vi komme tilbake til fylkestinget med en sak om skolestruktur og fordeling. For det første må vi avklare hva som skjer med byggfag på vg2. Og det er åpenbart at vi MÅ ha et KEM-tilbud i regionen, sier Norvoll.


Fylkesrådslederen til Sortland for å diskutere byggfag-tilbud:

Bjørkmo: – Forventer at det legges frem en ny sak for fylkestinget

Mandag kommer fylkesrådslederen og fylkesordføreren til Sortland for å diskutere VG2-tilbudet Klima, energi og miljøteknikk, som fylkestinget vedtok å legge ned i forrige uke. Sortland-ordføreren mener det er uaktuelt at vesterålsungdommene må helt til Fauske for å bli rørleggere, og er spent på hvordan de vil løse saken.

 

Han vil likevel ikke fastslå at KEM bevares i Sortland utover neste skoleår, men det er tydelig at flere rundt bordet på skolemøtet i Sortland mandag, mente det var naturlig. Norvoll påpeker også at med linjene som flyttes eller legges ned - som vg2 matfag - blir Sortland videregående nesten utelukkende en studiespesialiseringskole. Det har vært viktig for fylkesrådet å få en blanding av fag på skolene, sier han.

– Det er behov for å se på fordelinga slik den blir nå, for det blir potensielt en ganske stor del av ungdommene i Vesterålen som det blir vanskeligere for å velge de linjene de ønsker.

Skuffa ordfører

Ordfører Tove Mette Bjørkmo var glade for at flere representanter for fylket, blant dem Norvoll og fylkestingsleder Sonja Alice Steen hadde tatt turen til møtet mandag. Men hun var tydelig skuffa over vedtaket som er gjort.

– Jeg er skuffa, men det verste er tanken på elevene som blir ramma. De får et dårligere tilbud, og jeg syns det er ille at man ikke så konsekvensene av vedtaket, sier hun. Bjørkmo sikter da til Senterpartiets Kurt Jenssen, som i etterkant av fylkestingsmøtet har uttalt at han ikke forsto at vedtaket også ville innebære at KEM-linja, som blant annet utdanner rørleggere, også ville forsvinne. I så fall må elever helt til Fauske eller langt nordover i Troms for å få tatt denne linja.


Vil be om lovlighetskontroll

Mener nedleggelsen av byggfag er ulovlig

Utdanningsforbundet vil be om lovlighetskontroll av nedleggelsen av byggfag og etterhvert klima-, energi og miljø-linja på Sortland. 12 lærere kan risikere å miste jobben.

 

Tillitsvalgt Hege Monica Eskedal for Musikernes Fellesorganisasjon og LO, mener  det er grunn til bekymring. Både med tanke på de ansatte - ti prosent av de ansatte ved Sortland vgs. kan påvirkes eller miste jobben som en følge av flyttingen - og elevene. I dag kan alle elever bo hjemme, og pendle, selv om de bor på Andenes. Det kan forsvinne om linjer flyttes til Hadsel. Hun beskriver vedtaket som fullstendig uventet.

– Vi føler vi ikke har fått kommet til orde, sier hun.