I forbindelse med en trafobrann i Lamarka 28. oktober i år, lekket det ut diesel.

I et brev fra Sortland kommune til Vesterålskraft heter det:

«Det ble orientert om akutt forurensning som følge av diesellekkasje i forbindelse med bruk av strømaggregat etter brannen i trafokiosken. Det skal ha lekket ut ca. 100 liter diesel og Sortland kommunes brannvesen, som har beredskap i forhold til akuttforurensning, sørget for utlegging av bark for oppsamling av forurensningen. Seinere ble barken fjernet og området påført reine masser over skadestedet.».

I brevet kommer det frem at området nedenfor trafokiosken består av byggegrunn der det er grove masser som pukk og sprengestein. Dette skal som regel  føre til at dieselen forsvinner i grunnen.

Kontrollerte

Sortland brannvesen har flere ganger i ettertid vært på stedet for å undersøke og se etter spor etter lekkasjer i overflaten. De har ikke sett spor av dette.

«Sortland kommune, som forurensningsmyndighet kan ikke se at det er mulig å gjøre flere tiltak, slik situasjonen er nå, men det tas forbehold om at forurensninger kan komme fram dagen på et seinere tidspunkt og at Vesterålskraft AS da må iverksette tiltak.»

– Vil rette oss etter pålegg

Administrerende direktør i Vesterålskraft, Halvard Pettersen, sier følgende til VOL om henvendelsen fra Sortland kommune.

– Vi har på nåværende tidspunkt ingen planlagte oppfølgingsaktiviteter etter henvendelsen, men vil  rette oss etter eventuelle pålegg som Sortland kommune som lokal forurensningsmyndighet pålegger oss, sier han.