Traff på 10 elg mellom Sortlandsbrua og Sigerfjordtunnelen:

- Fartsgrensa bør settes ned og mer skilting bør opp

Erik Bergflødt møtte på 10 elg på strekninga Sortland-Sigerfjordtunnelen torsdag morgen. Nå ber han Statens Vegvesen sette i gang strakstiltak for å forhindre alvorlige ulykker.

På Riksvei 85 strekninga Sortland-Langvassbukt, er det mye elg for tiden. Skremdump fra Google Maps  Foto: Marius Birkeland

Sortland

Erik Bergflødt kjørte torsdag morgen strekninga Sortland-Harstad. På få kilometer helt i starten av turen, traff han på mye elg.

– Før jeg kom til YX i Sigerfjord hadde jeg allerede møtt på syv elg. Her er det ikke en gang skiltet med elgfare. Før jeg kom til Sigerfjordtunnelen hadde jeg møtt på ytterligere tre og så en i Langvassbukt, forteller Bergflødt som jobber som brøytebilsjåfør i Harstad.

Bergflødt kom seg gjennom uten å være uheldig, men han satte også ned farta kraftig på strekninga. Like etter Bergflødt hadde passert, inntraff det en elgpåkjørsel i området – nærmere bestemt ved Årnes. Bergflødt er ikke overrasket.


SLIK KAN DU UNNGÅ ELGPÅKJØRSEL

 • Følg godt med på fareskiltene langs veien.
 • Kjør forsiktig, og følg med på sideterrenget.
 • Senk farten i områder med mye vilt.
 • Det er størst risiko for å treffe på elg ved skumring og daggry.
 • Vær uthvilt når du kjører.

  Kilde: FNO, Trygg Trafikk, If

  DETTE GJØR DU OM DU HAR KJØRT PÅ VILT
 • Ring alltid politiet. De sitter alltid med oppdaterte vaktlister på dem som skal rykke ut fra viltnemnda.
 • Hold avstand til elgen om den blir liggende i veien
 • Marker hvor dyret forsvant inn i skogen, da blir det enklere for viltnemnda å finne den.

  Kilde: Viltnemnda
 

– Jeg stoppet to bilister jeg møtte og advarte dem. Jeg er ikke overrasket i det hele tatt at det har skjedd ei ulykke på strekninga i dag.

 

– Ned med fartsgrensa

Han håper nå Statens Vegvesen kan ta affære for å få ned risikoen for alvorlige ulykker.

– For det første så må hele strekninga skiltes. I dag stopper skiltinga ved rasteplassen i Kjerringnesdalen, men så er det mye elg også etter dette. I tillegg mener jeg at Statens Vegvesen kan innføre det strakstiltaket at de setter ned fartsgrensa til 50 eller 60 kilometer i timen, sier han og begrunner det slik:

– Om man ligger i 60 har man større sjans å stoppe og minimere risikoen for å bli utsatt for ei alvorlig ulykke. Jeg kjørte selv i 60 i dag på strekninga, men ble forbikjørt to-tre ganger. Jeg holder meg i den farta og anbefaler andre å gjøre det også nettopp her, sier han.

VOL har kontaktet Statens Vegvesen med oppfordringen fra Bergflødt og vil komme tilbake med deres eventuelle tilsvar i saken.

Trekker mot veien

Når det er mye snø, trekker dyr ned mot  veier som er brøytet. Årsaken er at der det er lettere å ta seg frem uten for mye energibruk. Dyrene vil også bevege seg mer når det er svært kaldt. Dette opplyser NAF på sine nettsider.

Høye brøytekanter kan føre til uventet oppførsel fra dyrene, som kan hoppe over brøytekanten og ut i veien for så å bli skremt av bilen. Da kan den finne på å løpe bortetter veien, i stedet for å klatre over brøytekanten på den andre siden. NAF oppfordrer bilister til å bremse ned til lav hastighet og la dyret finne et egnet sted for å komme seg ut av veibanen. Den kan gjøre raske retningsendringer i en slik situasjon, så vær oppmerksom.

Salt er en viktig næringskilde som det er mangelvare på i naturen. Derfor bør man være oppmerksom på at dyr og fugl kan stå i og ved saltede veier.