Bakgrunn: Fylkesmannen i Møre og Romsdal endrer på vedtak fra kommunestyret i Sortland

Rolf M. Lossius  i Alpha Konsulent er konsulenten til AMK Eiendom. Han sier følgende på klientenes vegne om vedtaket.

– Vi er fortsatt av den formening at masseuttaket slik det framstår i dag, drives lovlig. Vi er derfor saklig uening med Fylkesmannen i Møre og Romsdal om beslutningen. Det har vært drevet masseuttak fra området siden -70 tallet, og området som det drives innenfor, er ikke utvidet i forhold til arealet som er avsatt i gjeldende arealplan fra 2005 og godkjent driftsplan fra Direktoratet for mineralforvaltning, skriver Lossiys til VOL.

Han sikter til at det i planbestemmelsene paragraf 6 står følgende; «I områder avsatt til råstoffutvinning kan ikke søknadspliktige tiltak settes i verk før området inngår i reguleringsplan».

– Driften er opprettholdt drift der det har vært drevet siden -70 tallet. Kravet om reguleringsplan er derfor ikke gyldig, da det ikke er iverksatt nye søknadspliktige tiltak for Kringelen masseuttak, sier han.

Driver som før

Lossius siver videre at det er kommunen som har fattet vedtakene som nå er overprøvd av Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

– Kommunen selv har i orientering til formannskapet omtalt nåværende masseuttak som lovlig. Det vil derfor være interessant å se hvordan Sortland kommune vil behandle denne saken videre. Vi forholder oss til de vedtak som er fattet av kommunen, hvor det gis tillatelse til å drive masseuttak under gitte forutsetninger. Disse forutsetningene har man overholdt og driften må derfor ansees som lovlig.

–Så AMK Eiendom vil fortsette driften som før?

– AMK-Eiendom AS har fått dispensasjon fra kommunen, med en stadfestelse av dispensasjonen ved klagebehandling. Kommunen er de som er myndighetsutøver, og vi forholder oss til deres beslutninger. Dette innebærer at driften vil gå som normalt.