VOL skrev på tampen av fjoråret om Stø-fisker Robert Bruns aksjon på Facebook, der han tar til orde for at også den minste kystflåten under 11 meter skal kunne strukturere. I skrivende stund har Facebook-gruppen 950 medlemmer, mens en annen gruppe som går imot strukturering har 890.

Grupperingen som ønsker strukturering har dannet et styre for å forsøke å påvirke myndighetene i spørsmålet.

Strukturering går kort sagt ut på å tillate kjøp av kvoter for å sette på et fartøy i tillegg til den kvoten fartøyet allerede har. I dag er slik strukturering allerede innført for fiskebåter over 11 meter.

Landsmøtet avgjorde

Men der fylkeslaget er imot har Norges Fiskarlag sentralt gjennom et landsmøtevedtak inntatt det motsatte syn. Daglig leder Kjell Ingebrigtsen forklarer:

– Dette spørsmålet har vært grundig debattert internt i vår organisasjon. Vårt vedtak sier at vi ønsker en moderat strukturering for flåten under 11 meter, fastslår Ingebrigtsen overfor Vol.

– Er det en konflikt internt i fiskarlaget når dere inntar et motsatt syn enn hva Nordland har falt på?

– Nei, det er det ikke. Gjennom demokratiske prosesser har vi kommet fram til at det er ønskelig med en moderat strukturering, også for den minste flåten. Det er helt greit at man har ulike syn i dette viktige og tunge spørsmålet, presiserer han.

Sikkerhet

Lederen for fiskarlaget sentralt utdyper deres syn, og begrunner dette blant annet med sikkerhet for fiskerne.

– Sikkerhet for mannskap om bord på båtene og et tilstrekkelig kvotegrunnlag er noen av våre argumenter for å gå inn for en moderat strukturering, sier Ingebrigtsen.

– Hva legges det i en moderat strukturering?

– Dette er noe som vi per i dag ikke har tallfestet. Men det vi har vært klare på, er at strukturering for flåten under 11 meter må være i et betydelig lavere omfang enn for flåten over 11 meter, presiserer Ingebrigtsen.

Han sier videre at fiskerne i den minste gruppen også trenger forutsigbare rammer og kvotegrunnlag å forholde seg til. Andre momenter er blant annet en generell fornying av flåten.

– Ved å strukturere fornyer man ofte flåteleddet, noe som er bra for hele næringa, fastslår han.