I dag ble tallene fra Opplysningsrådet for Veitrafikken sluppet - og de viser at bilsalget fortsetter å øke. Nasjonalt er det registrert 158.650 nye personbiler. Det er det største nybilsalget siden jappeårene 1985 og 1986, ifølge rådet.

Volkswagen og Toyota

I Vesterålen er salget også godt. Det ble registrert 835 nybiler i vegdirektoratregionen Sortland, og Volkswagen er størst, med 159 biler solgt. Det er salg av varebiler som sikrer at de nok engang er på topp i salg i regionen - i personbilsalget må de nemlig se seg slått av Toyota.

De solgte 115 personbiler i fjor. Den mest populære modellen er hybridversjonen av Toyota Rav4.

– 92 prosent av det vi selger nå er hybrid, forteller salgssjef Tor Skagen ved Toyota Nordvik i Sortland.

Statistikken viser at Toyota-salget i Sortland har eksplodert: antallet nyregistrerte Toyota i området har økt 74 prosent sammenligna med 2016.

– Det skyldes nok flere ting, blant annet en kombinasjon av at vi åpna ny butikk her i januar, og at Rav4-hybriden kom i år, sier Skagen.

Merkbar endring

Toyota selger altså flest hybridbiler, mens Volkswagen fremdeles selger flest fossilbiler.

– Ja, det gjør vi. Men i 2017 har vi merka en vesentlig vridning fra fossile biler til elektriske og ladbare hybrid. Den endringa forventer vi at forsterkes i 2018, sier daglig leder Steinar Stephansen ved Sortland Auto.

Volkswagen har 29 prosent markedsandel på varebiler i Vesterålen, noe Stephensen er svært fornøyd med. Totalt sett har de drøyt 20 prosent av markedet, om du ser på salg av alle biler. Ambisjonene for 2018 er å beholde posisjonen.

– Forventningene i 2018 er at Volkswagen fortsatt skal være det mestselgende merket i Vesterålen, sier han.

Mens vi venter på elbilene

Skagen er også optimistisk med tanke på salget i 2018.

– Jeg ser ingen grunn til at salget skal flate ut. Hvordan det går, er litt avhengig av konkurrentene og nye modeller som kommer, sier han.

Toyota slipper en ny Land Cruiser i januar, men den er en dieselbil, og Volkswagen slipper en ny modell, nemlig T-Roc, en kompakt SUV-modell. Stephansen er veldig optimistisk med tanke på salget av den.

– Den presenteres i morgen, torsdag. Ja, den er en ordentlig fighter, den har vi forventninger rundt salget til. Det er en mindre SUV-bil. Det er en fossilbil som finnes både i bensin- og dieselutgave, sier Stephansen.

Ansatte ved Sortland Auto. Fra venstre: Selger Torkild Vassbotn, selger Petter Knudsen og daglig leder Steinar Stephansen. Denne golfmodellen er deres mest populære Volkswagen-personbil. Foto: Jenny Dahl Bakken

Selv om det selges mye hybridbiler, og Volkswagen har solgt en god del av sin elektriske golfmodell, lar det store elbilrushet vente på seg i Vesterålen. Skagen tror elbilsalget først vil ta av om noen år.

– Jeg tror 2018 og kanskje 2019 blir en form for venteår, fordi folk venter på neste generasjon elbiler. Den kommer nok. Med lading som bare tar minutter og en rekkevidde på 6-7 mil, er hans spådom.