Før helga tok Sortland-ordfører Tove Mette Bjørkmo initiativ for å finne ut om det er mulig å sørge for vaksinering av avgangselevene.

– Dette er et tilbud som er viktig, siden dette er en gruppe som er utsatt når det gjelder å få hjernehinnebetennelse. Administrasjonen har jobbet heftig for å finne ut om dette lar seg gjennomføre og hvordan vi skal organisere dette, sier Bjørkmo.

Hadsel kommune gikk ut med samme løsning i forrige uke.

Hundre tusen kroner

Hun tilføyer at vaksine for de 270 elevene ved Sortland videregående skole vil ha en prislapp på rundt 100 000 kroner.

– De pengene skal jeg finne. Det er en liten sum sett i forhold til konsekvensene dette kan ha, at vi kan forhindre at noen blir alvorlig syke eller enda verre, sier hun.

Russen er på sin side glade for omsorgen og tilbudet. Smittsom hjernehinnebetennelse skyldes meningokokkbakterier. Friske personer kan ha disse bakteriene i halsen uten å bli syke, men kan smitte andre. Hos enkelte kan bakteriene finne veien til hinnene rundt hjernen og gi hjernehinnebetennelse.

– Alle har hatt mulighet til å ta denne vaksinen tidligere på helsestasjon for ungdom, og noen har vi satt vaksine på, men den koster 400 kroner å ta, og da er det mange som velger å ikke gjøre det, sier helsesøster Inger Johanne Rasmussen.

Russepresidentene Alex Wai Solhaug og Regine Reinsnes mener det er økonomien som er avgjørende, og den såpass høye prisen som gjør at mange ikke tar vaksinen.

– Også tror jeg også det er slik at mange tenker at dette hender ikke meg. Men hjernehinnebetennelse er veldig smittsomt, det er nok at én person får det, sier Regine Reinsnes.

Hun forteller at etter at de la ut nyheten i sosiale media, er det kommet positiv respons på tiltaket.

Før vinterferien

Vaksinasjonen vil bli lagt opp til før vinterferien, da to eller tre helsesøstre vil komme til skolen.

– Det er mye mer praktisk å gjennomføre det slik, enn at alle elevene skal komme ned på helsestasjonen. Når det er massevaksineringer i skolen er det slik vi pleier å gjøre det, sier Inger Johanne Rasmussen.

Årsaken til at man velger å få dette gjennomført før vinterferien, et at det etter denne er planlagt russeaktiviteter, opplyser elevkontakt Steinar Kjeldsen.

– For elevene i Øksnes er det helsesøster der som vil sørge for vaksine, mens vi kommer til å reise ut til studiestedene Kleiva og byggfag, slik at elevene derfra slipper å komme hit, sier Inger Johanne Rasmussen.

Russen skal også få besøk av helsesøster sammen med kommuneadvokat, som skal gjennom «Æ e mæ»,  det forebyggende arbeidet som drives i kommunen ha et informasjonsmøte som handler om forebygging av festrelatert voldtekt.

– Det handler om  å ta vare på hverandre og ta vare på seg sjøl, sier Rasmussen.

– Ei bekymring mindre

Også rektor ved Sortland videregående skole, Rune Lødemel, er glad for vaksinetilbudet.

Årets kull med avgangselever i Sortland er det største noensinne, med 260 elever, som er rød-, blå- eller svartruss. Og i fjor var det to tilfeller av smittsom hjernehinnebetennelse blant russ.

– Det var i Bodø, men den kan fort fare over Vestfjorden. Russen møter jo hverandre ved større anledninger, både i Harstad og i Tromsø, sier Tove Mette Bjørkmo.

– Jeg for min del er bekymret for russen fra jul til 18. mai. Da er jeg søvnlaus, humrer rektor Rune Lødemel, halvt på spøk, men også litt på alvor. Han synes det er et flott tiltak fra kommunens side å sørge for vaksinering.

– Vi er veldig glade for dette, sier han, et utsagn russepresidentene slutter seg til.

– Ei bekymring mindre i russetida, smiler russepresident Regine Reinsnes.