Øystein Bjørstad Lindbeck nominert til Spellemann

Øystein Bjørstad Lindbeck (34) fra Sortland er nominert til «Årets takk» under Spellemannsprisen som går av stabelen 25. februar.

Øystein Bjørstad Lindbeck er nominert til Spellemannspris.  Foto: Knut Ivar Aarstein

Sortland

«Årets Takk!» er en publikumspris som presenteres av DNB og Spellemann, og deles ut under Spellemannprisen 25. februar. Prisen deles ut til en organisasjon, gruppe eller enkeltperson som jobber for et grasrotmiljø i norsk musikk. Blant fire nominerte kandidater kan publikum og musikkbransjen stemme fram en vinner som mottar 100 000 kroner øremerket musikalsk aktivitet.

Sortlending Øystein Bjørstad Lindbeck er en av fire nominerte.

De nominerte til historiens første ”Årets takk!” er:

Bergen Kulturskole
Bergen Kulturskole har foruten undervisning innen musikk, klart å etablere en sterk tilknytning til skoleverket og kulturlivet ellers. Et oppdrag fra Bergen Kulturskole la grunnlaget for Fargespill som i dag er et enestående musikalsk integreringsprosjekt som rører ved hjerteroten til publikum og gir helstøpte musikalske opplevelser. Bergen Kulturskole har på alle måter klart å etablere et tilbud som bidrar til et levende og mangfoldig musikkmiljø, hvor mange av våre store artister har startet sin musikalske opplæring. (Påmeldt av Kygo)

Lars Hauge
Lars Hauge hadde sin inntreden i norsk kulturliv gjennom Rikskonsertene, og var gjennom 70-tallet medstifter av flere viseklubber. Han var sentral i etableringen av Ungdommens kulturmønstring, Norsk Viseforum og Norsk Musikkråd. I 2006 utnevnte H.M. Kongen Lars Hauge til ridder av 1. klasse av St. Olav Orden for sin kulturelle innsats. Lars er en person som først og fremst ser andre og følger dem opp til de får et fellesskap de trives i. (Påmeldt av Ragnhild Pehrson)

Lørdagsgodt på Mono
I 15 år har konsertstedet Cafe Mono arrangert ukentlige gratiskonserter under navnet Lørdagsgodt. Her får nye artister spille under profesjonelle forhold og for et større publikum enn det ville vært dersom det ble tatt inngangspenger. Mono tar kostnadene ved gjennomføringen, markedsfører gjennom egne kanaler og sørger for at artistene når ut til et stort antall mennesker. Med gratis inngang har Mono igjennom Lørdagsgodt gjort levende musikk mer tilgjengelig for musikkinteresserte i alle aldre. (Påmeldt av Alexander Lindbäck)

Øystein Lindbeck v/Sortland Rockeklubb
Øystein Lindbeck driver Sortland Rockeklubb, og har gjennom sitt arbeid skapt et trygt miljø der musikkinteresserte kan blomstre. Han har bidratt til en holdning der eldre ungdommer tar vare på og heier fram de yngre, et sted der det er plass for alle. Sortland Rockeklubb gir unge en scene å spille på og står også bak amatørfestivalen Blablafestivalen, der nye band får plass på lik linje med mer proffe band. (Påmeldt av Eilif Finnseth)

 

– Veldig hyggelig

Sammen med Lørdagsgodt på Mono, Lars Hauge og Bergen Kulturskole er altså 34-åringen nominert. Det syns han er stor stas.


Strøken nyttårsrock på Sortland

Med om lag 60 til stede var det god oppslutning om årets nyttårsrock i regi av Sortland rockeklubb.

 

– Det er veldig hyggelig og ikke minst veldig overraskene, sier han.

Bjørstad Lindbeck fikk vite om nominasjonen på torsdag.

– Det er en stor ære og et vanvittig fint selskap å være nominert i.

Ikke tenkt tanken

– Du driver jo også med musikk selv. Var det slik at du som 12-åring sto og øvde på takketalen for Spellemannsprisen foran speilet?

– Nei, faktisk ikke. Men veldig kult om noen gjorde det. Utgangspunktet mitt er at jeg i 15 år har vært mest i kulissene. Jeg har brukt mye tid på å få ungdom opp og frem. Og derfor syns jeg denne prisen er så fin. Den sette fokus på noe annet enn musikken, nemlig de bak.


– En flott arena for å få sceneerfaring

I helga arrangeres det rusfrie ungdomsarrangementet Blablafestivalen for fjortende gang.

 

Dette er noe Bjørstad Lindbeck sier han har hatt fokus på både i Sortland Rockeklubb og gjennom sin jobb i kulturskolen på Sortland.

– Det er kjempefint med en solidarisk og moralsk kategori. Det er kult med en greie som ikke bare er musikalsk. For det er mye som må på plass for at en musiker skal få drive med musikk. Det har vært en av mine «greier» også, nemlig at det musikalske miljøet også må være for de som kanskje ikke er musikere og kreative.

Drar nedover

34-åringen skal til utdelingen selv og gleder seg til det.

– Det blir kjempestas.

Men hva om han ikke vinner?

– Det er kanskje en klisjé, men selv om det hadde vært gøy å vinne, så er det ærefullt å være nominert i dette selskapet. De andre nominerte er både folk og ting jeg kjenner godt til. Så jeg er bare glad for å være i dette selskapet i det store og det hele

Her kan du gi Øystein din stemme.