Petterson er nok mest kjent fra Tv-serien Sofa på NRK, men har også vært med i Skal Vi Danse og Kjendisfarmen. Han har også mange års erfaring som komiker.

Med foredraget sitt ønsker 38-åringen å rette søkelys på mobbing og all elendigheten det fører med seg. Gjennom ellevill humor, direkte tale og deling av egne erfaringer, håper han treffe publikum i hjerterota. Det lyktes han med i Kulturfabrikken.

Mobbeoffer

Mobbing er noe han brenner for og har engasjert seg sterkt i. Petterson ble selv mobbet som barn. Det tok mange får før han fikk hjelp og kunne snakke om det til noen som ville høre.

– Å prate om at mobbing ikke er bra, det fungerer ikke. Det krever handling. Mobbing skal straffes. For meg er mobbing et symptom på at det er noe annet som er galt. Dersom du kutter av deg beinet, går du ikke til legen og ber om paracet, sa han i foredraget.

Tar for lite ansvar

Petterson brukte blant annet eksempler på barn som mobber, men der foreldrene enten ikke vet eller lukker øynene, men tar barnet i forsvar og hevder at deres barn ikke gjør noe galt.

Noen foreldre blir sinte når de får varsel om deres egne avkom er mobbere, også fra barnevernet. De akspeterer de ikke. Men når man først sender barna sine på skole, må man også engasjere seg i livene deres og vite hva som skjer. Her er det en del foreldre som svikter. Mange barn forteller heller ikke at de blir mobbet.

Egoister

En annen kjepphest som den engasjerte foredragsholderen, er at ingen må ta utgangspunkt i bare seg selv når man er sammen med andre mennesker.

– Det er fint med selvtilitt. Men du må aldri bare ta utgangspunkt i deg selv når du er sammen med andre. Det er alt for egoistisk. Så viktig er du bare ikke. Bry deg heller om andre og ikke vær så opptatt av deg selv, sier han.

–Målet mitt med disse foredragene er å at det skal bli lettere for folk å se hverandre og å gjøre hverandre bedre. Det er vi rett og slett ikke flinke nok til. Jeg håper at det jeg sier kan få en effekt for noen. Ett av hovedbudskapene mine er at vi ikke skal godtta urettferdighet. I stedet må vi inspirere og støtte hverandre, sier Petterson til VOL.

Snakker fra levra

Et av Pettersons fortrinn som foredragsholder, er at han snakker rett fra levra. Han sier ting som de er uten å pakke formuleringene. Presenstasjonen hans blir derfor både forfriskende og ikke så rent lite uforutsigbar

– Jeg prater ikke rundt grøten og er direkte, noe jeg tror folk setter pris på. Fordelen min med å være komiker er at jeg kan lese publikum og vite når jeg skal være alvorlig og når det passer å være morsom. Det er ikke alltid folk ler, noe jeg selv synes er morsomt, ler han.

Kommer kanskje tilbake

Marianne Strand i arrangementskomiteen er godt fornøyd med foredraget, men hadde gjerne sett at enda flere fikk overvære det.

–Vi solgte rundt 100 biletter og flyttet det fra Møysalen til Laterna. Egentlig skulle vi ha ungdskoleelever her også, men det passet ikke denne gangen. Vi håper å få til en workshop til våren, der Petterson returnerer til Sortland. Jeg tror at ungdommene vil  sier hun.