– Det er et sjokk. Man kan forberede seg på død av sykdom og alderdom, men dette...

Reidulf Halvorsen er tydelig preget av de siste dagene. Søndag kveld døde broren hans, Einar, og onkelen hans, Leif, i flyulykken i Svolvær. Av fem søsken, er de nå fire igjen.

– Trøsta mi er at de ikke har lidd. Det har gått fort. Og at de døde sammen, de dro på tur sammen, og tok den siste reisen sammen. De fikk gjøre det de hadde en genuin interesse for, sier Halvorsen.

Både Stamnes og Halvorsen er fra Vesterålen - og en av dem skal også begraves her. Einar Halvorsen skal begraves fra Sortland kirke 28. februar, mens Leif Jarle Stamnes begraves i Tromsø 23. februar.

To glade typer

Reidulf beskriver broren og onkelen som to personer alle var glade i. Om broren Einar sier han:

– Han har vært en bauta i familien, for både barn, reservebarn, barnebarn og øvrige slektninger. En du alltid kunne ringe for råd. Han hadde omsorg for andre. Niesen hans skrev på Facebook at han hadde et stort hjerte, at han var både psykolog, ordfører, kokk og stand-up-komiker for oss alle. Den beskrivelsen syns jeg er god.

Da deres felles bror Roy Willy ble innlagt på Rikshospitalet i Oslo med kreft, satt Einar på vakt døgnet rundt.

– Og oppi alt, var latteren. Pleierne på sykehuset der sa man nesten ikke skulle tro at rommet vi tre brødrene satt på, var på et sykehus. Det var så fylt av latter og galgenhumor. De mente vi måtte ha et unikt samhold, sier Reidulf.

Han beskriver Einar også som en mann med mye selvironi, en uhøytidelig og uformell fyr som folk følte de kunne prate med. De siste dagene har han sett meldinger strømme inn på Einars Facebook-profil, som viser at folk var glade i ham, at han var en omgjengelig, men også underfundig type, som alltid muntra opp dem som var rundt ham.

Håper på svar

Leif Jarle var en utrolig ungdommelig type, som ingen skulle tro var 79 år, ifølge Reidulf. Han og nevøen delte en felles flyinteresse, og fikk flere fine turer sammen.

– Einar realiserte i voksen alder drømmen om å ta flysertifikatet. Leif var alt etablert i flymiljøet, og de har fått noen turer sammen. Jeg vet ikke hvor mange, men de hadde begge to en genuin interesse for småfly. Da får man et spesielt forhold, sier han. Familien beskriver også de to som svært like, i både sinn og skinn.

Familien visste at de to hadde vært på tur fra Tromsø i helga. De hadde lenge ønsket å fly til Røst, og i helga passa det.

– De var innom Leknes og Røst, de drakk kaffe og prata skit med flyvenner i området der. De landa i Svolvær og besøkte søskenbarnet mitt. Rundt halv ni la Einar ut melding om at de var klare for avgang, sier Reidulf.

Da det kom melding om at et småfly hadde styrtet rett utenfor flyplassen, forsto flere i nær familie at det meget mulig var dem det gjaldt, Knoll og Tott, som Reidulf beskriver dem som. Han var i kontakt med politiet alt rett over klokka ni. Hva som er årsaken til ulykken, er fremdeles ukjent.

– Vraket skal heves. Det vil forhåpentligvis gi noen svar.

Hjertet i Nord-Norge

Einar flyttet til Østlandet alt på 80-tallet, og har bodd der mesteparten av tida siden - men hjertet lå alltid Nord-Norge nært, og han hadde tett kontakt med familien sin - datteren i Sigerfjorden, søsken og foreldre i Sortland.

– Han var ofte her oppe, han hoppa i flyet og kom flyvende, sier Reidulf.

For et par år siden fikk Einar jobb som prosjektleder ved havneterminalen i Prostneset i Tromsø, og satte dermed nesa midlertidig nordover igjen. Det var derfor han ble med i Tromsø flyklubb, og fikk pleiet enda tettere kontakt med onkelen, Leif, og resterende familie.

Leif jobbet fram til han ble pensjonist som vaktmester, eller driftsleder, ved Universitetet i Tromsø, og hadde alltid så mange tekniske duppeditter.

– Han hadde teknisk innsikt. Det er det første som slår meg. Og så var han virkelig en kjernekar, alltid full av humør og med glimt i øyet, sier han.

Lima November

Reidulf har lagt igjen en hilsen til både onkelen og broren i sosiale medier, en hilsen som spiller på registreringsnummeret i flyet de to satt i da ulykken skjedde:

"Kjære storebror. Lima November

Tango Oscar Sierra

Is airborn. The sky is blue... RIP."