Onkel og nevø fra Vesterålen omkom i flystyrten:

– De to var som Knoll og Tott

Leif Jarle Stamnes (79) og Einar Halvorsen (63), som døde i flyulykken i Svolvær, var onkel og nevø. Familien beskriver de to som livsglade, rause og med godt humør.

Leif Jarle Stamnes (t. v.) og Einar Halvorsen (t.h). Kvinnen i midten er Einars mor. – Dette bildet viser hvem de var, omsorgsfulle. Einar med et smil, og capsen på halv åtte, sier Einars bror Reidulf.  Foto: Privat

Sortland

– Det er et sjokk. Man kan forberede seg på død av sykdom og alderdom, men dette...

Reidulf Halvorsen er tydelig preget av de siste dagene. Søndag kveld døde broren hans, Einar, og onkelen hans, Leif, i flyulykken i Svolvær. Av fem søsken, er de nå fire igjen.

– Trøsta mi er at de ikke har lidd. Det har gått fort. Og at de døde sammen, de dro på tur sammen, og tok den siste reisen sammen. De fikk gjøre det de hadde en genuin interesse for, sier Halvorsen.

Både Stamnes og Halvorsen er fra Vesterålen - og en av dem skal også begraves her. Einar Halvorsen skal begraves fra Sortland kirke 28. februar, mens Leif Jarle Stamnes begraves i Tromsø 23. februar.

To glade typer

Reidulf beskriver broren og onkelen som to personer alle var glade i. Om broren Einar sier han:

– Han har vært en bauta i familien, for både barn, reservebarn, barnebarn og øvrige slektninger. En du alltid kunne ringe for råd. Han hadde omsorg for andre. Niesen hans skrev på Facebook at han hadde et stort hjerte, at han var både psykolog, ordfører, kokk og stand-up-komiker for oss alle. Den beskrivelsen syns jeg er god.


Hevingen av flyvraket i Svolvær lar vente på seg

Det er fortsatt uklart når vraket av enmotorsflyet som styrtet rett utenfor Svolvær lufthavn søndag, kan heves.

 

Da deres felles bror Roy Willy ble innlagt på Rikshospitalet i Oslo med kreft, satt Einar på vakt døgnet rundt.

– Og oppi alt, var latteren. Pleierne på sykehuset der sa man nesten ikke skulle tro at rommet vi tre brødrene satt på, var på et sykehus. Det var så fylt av latter og galgenhumor. De mente vi måtte ha et unikt samhold, sier Reidulf.


Sortland-ordføreren:

– Tankene går til de nærmeste

Sortland-ordfører Tove Mette Bjørkmo er en av dem som har kommet med kondolasjoner etter flystyrten på søndag. Hun var selv i slekt med de to avdøde.

 

Han beskriver Einar også som en mann med mye selvironi, en uhøytidelig og uformell fyr som folk følte de kunne prate med. De siste dagene har han sett meldinger strømme inn på Einars Facebook-profil, som viser at folk var glade i ham, at han var en omgjengelig, men også underfundig type, som alltid muntra opp dem som var rundt ham.

Håper på svar

Leif Jarle var en utrolig ungdommelig type, som ingen skulle tro var 79 år, ifølge Reidulf. Han og nevøen delte en felles flyinteresse, og fikk flere fine turer sammen.

– Einar realiserte i voksen alder drømmen om å ta flysertifikatet. Leif var alt etablert i flymiljøet, og de har fått noen turer sammen. Jeg vet ikke hvor mange, men de hadde begge to en genuin interesse for småfly. Da får man et spesielt forhold, sier han. Familien beskriver også de to som svært like, i både sinn og skinn.

Familien visste at de to hadde vært på tur fra Tromsø i helga. De hadde lenge ønsket å fly til Røst, og i helga passa det.

– De var innom Leknes og Røst, de drakk kaffe og prata skit med flyvenner i området der. De landa i Svolvær og besøkte søskenbarnet mitt. Rundt halv ni la Einar ut melding om at de var klare for avgang, sier Reidulf.


Flystyrten i Svolvær: De omkomne rakk aldri å løse ut redningsvestene

Da flyet hadde nådd rundt 500 fot mistet det plutselig høyde og traff raskt havflaten med stor kraft. Leif Jarle Stamnes og Einar Halvorsen fra Tromsø flyklubb rakk aldri å løse ut redningsvesten de hadde på seg.

 

Da det kom melding om at et småfly hadde styrtet rett utenfor flyplassen, forsto flere i nær familie at det meget mulig var dem det gjaldt, Knoll og Tott, som Reidulf beskriver dem som. Han var i kontakt med politiet alt rett over klokka ni. Hva som er årsaken til ulykken, er fremdeles ukjent.

– Vraket skal heves. Det vil forhåpentligvis gi noen svar.

Hjertet i Nord-Norge

Einar flyttet til Østlandet alt på 80-tallet, og har bodd der mesteparten av tida siden - men hjertet lå alltid Nord-Norge nært, og han hadde tett kontakt med familien sin - datteren i Sigerfjorden, søsken og foreldre i Sortland.

– Han var ofte her oppe, han hoppa i flyet og kom flyvende, sier Reidulf.

For et par år siden fikk Einar jobb som prosjektleder ved havneterminalen i Prostneset i Tromsø, og satte dermed nesa midlertidig nordover igjen. Det var derfor han ble med i Tromsø flyklubb, og fikk pleiet enda tettere kontakt med onkelen, Leif, og resterende familie.


Navnene frigitt etter flyulykken i Svolvær

Det var Leif Jarle Stamnes (79) fra Tromsø og Einar Halvorsen (63) fra Langhus  i Ski som mistet livet i småflyulykken i Svolvær søndag kveld.

 

Leif jobbet fram til han ble pensjonist som vaktmester, eller driftsleder, ved Universitetet i Tromsø, og hadde alltid så mange tekniske duppeditter.

– Han hadde teknisk innsikt. Det er det første som slår meg. Og så var han virkelig en kjernekar, alltid full av humør og med glimt i øyet, sier han.

Lima November

Reidulf har lagt igjen en hilsen til både onkelen og broren i sosiale medier, en hilsen som spiller på registreringsnummeret i flyet de to satt i da ulykken skjedde:

"Kjære storebror. Lima November

Tango Oscar Sierra

Is airborn. The sky is blue... RIP."