Isbading og stand-up i Sortlands kulturuke

Nok en gang er det klart for kulturuka i Sortland kommune. Mellom 2. og 11. mars er det et variert program for folk i alle aldre.

Gjengen bak kulturuka. Fra venstre: Øystein Lindbeck, Gunnhild Stoltz, Sigrun Tara Øverland, Werna Steffensen (foran), Mats Iversen Vangen og assisterende kulturfabrikkdirektør Mona Dahl.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Sortland

– Vi har forsøkt å få med bygdene i år. Vi har både vinter-Kleiva og isbading i Eidsfjorden med på programmet, men skulle gjerne hatt med mer fra bygdene i Sortland, sier Gunnhild Stoltz. De håper også at folk fra andre deler av Vesterålen vil delta.

2. mars er det nok en gang tid for kulturuka i Sortland, nå en tradisjon. Uka har blitt arrangert hvert år siden 1999, med unntak av året Kulturfabrikken åpna. Uka er populær.

– Kulturukearrangementene er godt besøkt. Hvert år er det mange tusen til sammen som er innom, sier assisterende sjef Mona Dahl ved Kulturfabrikken.

Religion, revy og barnekunst

Det har vært et mål for komiteen å få et variert program - med både gratisarrangementer og større arrangementer som krever billett.

Kulturuka åpnes på torget 2. mars, ved hjelp av femåringer fra Lykkentreff barnehage - de har også laget kunst, som kan beundres på Miscela kaffebar fra klokka ti samme dag.


Tøyset og sang for smekkfull sal

Begge lørdagens forestillinger av Kleiva-revyen ble utsolgt.

 

Fredage er det også både åpent hus (med bruskasseklatring for de minste) på Kulturfabrikken og Åpen Blå for ungdom i Blåbyhallen - og for dem som virkelig vil teste friskusen i seg, er det isbading fra Lundebrygga i Eidsfjorden fredag kveld. Temperaturen ligger på mellom tre og fem grader, så her er det snakk om et virkelig forfriskende bad!

Lørdag er det Vinter-Kleiva med den tradisjonelle Kleiva-revyen, og på kvelden er det også humorforestilling med Terje Sporsem - med tittelen «Religion». Der skal det være nok å le av både for troende og ikke-troende.

Lokale musikere

Det er også et variert musikalsk program utover uka. Lørdag 3. mars avholder musikklinja ved Sortland vgs. konsert på kulturkafeen, og søndag 4. mars kl. 15 spiller gjengen fra fordypningsprogrammet i musikk ved ungdomsskolen vårkonsert i Møysalen.

Tirsdag er det også konsert - «Byrdesonge», med cembalist Nikolai Endresen Dahl, som tar for seg verkene til den britiske renessansekomponisten William Byrd. Samme dag er det boklansering med Elna Viola Gundersen.


LVO med et stort operaprosjekt

Dukes til operafest med stjernesolister

Operafest med LVO og stjernesolister tar for seg mange av tidenes riktig store arier, og skal ende med konserter både på Sortland og Melbu.

 

Neste konsert er onsdagen, hvor Vesterålen Storband, Sigerfjord sangkor og Alsvåg blandakor holder kirkekonsert med tittelen «Salme 9». På kvinnedagen 8. mars står Kammerpikene for arrangementet «Kvinner, kaker og kjærlighet» på aulaen ved Sortland videregående, på kvelden er det konsert med Tove Karoline Knutsen i Møysalen. Holand blandakor bidrar til god stemning fredag kveld, på irsk pub på Kleiva bygdehus.

Det musikalske programmet avsluttes lørdag 9. mars med en storslagen operafest i Møysalen. Den står Lofoten og Vesterålen orkesterforening for, og i tilegg til orkesterne kommer det fire solister: Sortlandssopranen Hege Monica Eskedal, Ole Jørgen Kristiansen fra operaen i Oslo, den portugisiske tenoren Paulo Ferreira og mezzosopranen Marianne Beate Kielland fra Lofoten. Her kan publikum forvente flere av operahistoriens mest berømte arier. Konserten begynner klokken 18 - ikke 19, som det står på noen av de solgte billettene.

Kino og friluftsliv

For dem som foretrekker annen underholdning, er det også kinoprogram nesten hver dag, fredag er det babykino på dagtid.

Kulturuka avsluttes søndag 11. mars med aktivitetsdag i Bjørklundparken, og lørdag er det Lørdagsgrøt i Sortland kirke. Dette er bare noen av arrangementene under uka - program skal være sendt ut til alle husstander i Sortland.


Variert barokk i Sortland kirke

Fredag kveld inviterte Sortland kammermusikk til nok en konsert, denne gangen var temaet barokken.

 

De faste arrangementene på Kulturfabrikken - som Barnas Fabrikk, Dagskift og Vi Strikker på Fabrikken, arrangeres som normalt. For dem som ønsker intellektuelt påfyll avholdes det 3. mars foredrag om klimaflyktninger om Arktis, i regi Sortland SV, mens det mandag holdes foredrag om bergkunst nord for polarsirkelen, arrangert av Sortland historielag og Sortland museum.

For de kunstinsteresserte er det i tillegg til barneutstillingen, også åpning av utstillingen «Cities of the World» i Galleri Ariblå 3. mars.

Hundrevis av frivillige

Kulturfabrikkens Mona Dahl berømmer de frivillige, som får arrangementet til å gå på skinner.

– Det er nok noen hundre frivillige til sammen - kor og orkestre, de som arrangerer åpent hus, Bjørklundparkens venner, og så videre, sier hun. Det skal blant annet også deles ut frivilligpris til en ungdom som har engasjert seg spesielt i åpent hus og Åpen Blå-arrangementene.


Utsolgt i New York - nå er musikalen i Sortland

Onsdag spilles forestillingen «Made in China» i Møysalen i Sortland. Den fikk stempel som anmeldernes anbefaling i New York Times og har spilt for fulle hus i den amerikanske «musikalhovedstaden».

 

– Vi er heldige som har så mange flinke folk som ikke stiller opp, sier Werna Steffensen. Mange frivillige lag og foreninger tar selv kontakt når uka nærmer seg, for å foreslå ting til programmet eller høre om de kan stille opp. Og det er helt bevisst at det meste programmet, er arrangert av, med og for lokalbefolkninga.

– Vi vil at kulturuka skal være amatørenes uke, men ikke alle de proffe aktørene kan holde seg - de syns det høres så gøy ut med Kulturuke, sier Kulturfabrikkens produsent Sigrun Tara Øverland.