Søppelrydder Kjetil Paulsen var et fast innslag i bybildet i mange år: han holdt byen rein, og vegret seg ikke for å kjefte litt på dem som ikke var like opptatt av at Sortland skulle holdes fri for søppel.

Innsatsen gikk ikke ubemerket hen: samme høst som Paulsen skulle pensjoneres, fikk han en statue av seg avduket ved Sortland torg.

Både NRK og VGTV, i tillegg til lokale medier, lagde sak om ildsjelen som siden 1987 hadde gjort sitt for å skape et triveligere lokalsamfunn for alle. Men så ble det stille.

Fra Sortland torg til NRK Radio

Nå, snart halvannet år etter at statuen ble avduket, får Paulsen heder nok en gang: denne gang på radio.

Onsdag var P2s Vibeke Røiri, som også er søster av Kristine Røiri i kommunens planavdeling, i Sortland for å lage en reportasje om Paulsen-statuen - og ryddefilosofien hans. Det skal bli en del av et «Ekko»-program om hverdagshelter.

Fra venstre: Ida Sofie Rogn Sørensen, Tiril Røiri Stranda, Frida Røiri Stranda og Vår Seipäiärvi Nilsen er skolebarn i Sortland, og opptatt av å holde Paulsens arv i hevd, selv om han nå er pensjonert. Foto: Jenny Dahl Bakken

Sentralt i reportasjen er barn fra Sortland skole. Barna i kommunen har nemlig lært mye av Kjetil:

– Kjetil holdt byen ren i over 30 år. Det er bra, for det er synd at folk kaster søppel, sier Tiril Røiri, niese av Vibeke, som onsdag var et av barna som ble intervjua av P2-reporteren.

Inspirerer nye generasjoner

Da Paulsen skulle gi seg, skrev skolebarna i kommunen under på en kontrakt om at de skulle «ta en Kjetil», og lover å holde byen ren og pen rundt seg. De er opptatt av å rydde søppel selv. Tiril forteller at en gang venninnen, Vår Seipäiärvi Nilsen, som også ble intervjua av P2, skulle på besøk, kom hun med en hel armfull av søppel.

– Jeg gikk med lillebroren min, og vi fant ekstremt mye søppel på veien, sier hun.

Da var det ikke annet å gjøre enn å ta en Kjetil.

I tillegg til å lage sak om arven etter Kjetil Paulsen og statuen til ære for ham, skal Røiri også lage sak om blant annet lofotfisket - som er i ferd med å flytte seg nordover, på grunn av klimaendringer, noe som er til fordel for Vesterålen - og holde foredrag om klimaendringenes påvirkning i Arktis, i helga på Kulturfabrikekn. Hun har nemlig vært hos urbefolkning i Alaska for å lære om hvordan livene deres påvirkes av endringene. Klimaendringene i Arktis går raskere enn noe annet sted i verden.

Kjetil Paulsen er nå pensjonert, men var i nesten 30 år ansatt i kommunen, og holdt byen rein. Det var også noe han brant for på fritiden. Foto: Vidar Eliassen