Ordfører, Tove Mette Bjørkmo, var å overleverte blomster til den første beboeren og for å gratulere de ansatte. Hun er glad for at de syv plassene, som ble lagt ned i 2015, nå er åpnet igjen.

– I kommunestyret ble det vedtatt at de skulle åpnes innen 1. mars, og det fikk vi til på dagen. Jeg vil rette en stor takk til de ansatte. De har jobbet både sent og tidlig for å komme i mål, sier Bjørkmo.

– Slipper overliggere

Men hvorfor var det så viktig for kommunestyret i Sortland å få åpnet disse plassene?

– Når vi nå får åpna disse plassene, så får vi overliggere fra sykehus ut derfra. Det er bra for da får andre som trenger det de plassene. I tillegg så tømmer vi akuttplassene ved Lamarktunet, slik at de kan stå i beredskap til når de trengs.

Nytt sykehjem på vei

I 2022 skal et nytt sykehjem på ei tomt like ved Lamarktunet stå ferdig. Der blir det 54 nye plasser. Dette ble vedtatt i kommunestyret i siste møte i fjor.

Bjørkmo er glad for at dette er under planlegging, men mener det nå var helt riktig å åpne de midlertidige plassene.

De ble lagt ned av den blå-blå-posisjonen i forrige periode. Høyre har tidligere sagt de ble midlertidig nedlagt, og at dette ble skrinlagt av nåværende posisjon, frem til de nå ble åpnet.

En av årsakene til den midlertidige nedleggelse var dårlig kvalitet. Planen var da å bygge nytt, noe som nå tre år etter altså er under planlegging. Bjørkmo mener imidlertid det var feil å legge de syv plassene ned i første omgang.

– Det ble tatt i feil rekkefølge. Å legge ned for så å begynne å planlegge nybygg, blir for meg helt feil. Derfor er det riktig å åpne plassene igjen nå, slik at vi får ei midlertidig løsning som er grei.

– Men de ble lagt ned i 2015, blant annet på grunn av at de var slitte og ikke gode nok. Hvorfor er de gode nok i 2018?

– Nå var det ikke kun kvalitet det gikk på, men også sparing. Nå er rommene pusset opp og er i grei stand. Det gir et godt tilbud til beboerne med oppussede rom og nye møbler. Det mener jeg er bra for Sortland kommune og gir en ekstra trygghet for beboerne og de pårørende.