Den 21.april er det nøyaktig 46 år siden mannlig homofili ble avkriminalisert i Norge, noe som blir markert i Vesterålen den dagen.

– Da avviklingen av forbudet kom, var det en stor seier for homomiljøet. Faktisk så var også forbud mot dyresex nevnt i samme paragrafen. Det sier noe om hvor langt ned på rangstigen homofili faktisk befant seg på det tidspunktet, sier Daniel Hansen, som er styremedlem i Vesterålen Pride.

Ingen arrangement

Markeringen blir ikke i form av et arrangement der man møter opp et konkret sted, men er primært ment som en oppfordring om at flest mulig heiser Pride-flagget den dagen.

– Vi håper at folk skaffer seg Pride-flagg som de kan heise opp. Det er også årsaken til at vi går ut så tidlig, slik at man skal rekke å få tak i flagg. Slike flagg finner man stort sett på ulike nettsteder, som for eksempel ebay, sier Hansen.

Håper på ordførerne

Forleden oppfordret styret i Vesterålen Pride ordføreren i Sortland, Tove-Mette Bjørkmo, om å heise et Pride-flagg på rådhuset 21.april. De har fortsatt ikke fått noe svar om at det blir realitet.

– Vi håper at dette blir en årlig markering med flagg på rådhusene i Vesterålen, og på mange flere steder i landet, understreker Hansen.

– At alle ordførerne heiser Pride-flagg på den aktuelle dagen i år, skal nok holde hardt, legger han til.

Ikke full aksept

Samfunnet har blitt atskillig mer liberalt enn det var i 1972, men det er like fullt viktig å markere avkriminaliseringen av homofili så mange år etter på, ifølge Hansen.

– Vi har kommet et stykke siden den tid, men aksept for homofili er fortsatt ikke like stor i alle samfunnslag. Derfor er det viktig at vi markerer dette også i vår tid, sier Hansen.