Masseuttaket har drevet siden 80-tallet. Den gang var det ikke påkrevd med hverken meldeplikt eller søknadsplikt for slike tiltak, men det har blitt det i ettertid. I 2005 ble det vedtatt et plan for området, hvor Kringelen ikke var inkludert. Noe av uenigheten om uttaket er hvorvidt det da kreves reguleringsplan, eller om det blir å gi loven tilbakevirkende kraft.

Løsninga har blitt at politikerne i flere omganger har gitt dispensasjon for kravet om reguleringsplan. Nå sist i februar.

Det skjedde etter at Fylkesmannen i Møre og Romsdal hadde erklært dispensasjonen ulovlig. Se hele saksgangen i faktaboksen under.

Fylkesmannen i Trøndelag har påklaget det siste vedtaket fra formannskapet. De mener formannskapet ikke har anledning til å overprøve avgjørelsen fra Fylkesmannen, som er endelig. Dette er hva kommunen har å si til klagen (alle svar kommer fra kommunalsjef for teknisk avdeling, Torgeir Tobiassen):

Hvordan forholder kommunen seg til denne klagen?

SK forholder seg til klagen slik regelverket tilsier og behandler klagen.

Anser dere formannskapets vedtak som gyldig?

Er det aktuelt for administrasjonen å komme med forslag til nytt vedtak, sett i lys av klagen?

Det vil bli vurdert under klagebehandlingen.

Ønsker dere noe møte med Fylkesmannen, slik de ber om?

Det er alltid aktuelt og ønskelig å benytte seg av Fylkesmannens veiledningsplikt. I denne sak vil vi benytte oss av Fylkesmannens veiledningsplikt.

Hva ser dere som potensielle løsninger her?

For tidlig å uttale seg om. Vil være et resultat av framtidig saksbehandling.