Nesten fullt hus på Sortland:

Grugleder seg til Utøya-film

Premieren til Erik Poppes «Utøya 22. juli» var nesten utsolgt på Sortland fredag.

Tina Vibe Zandjani og Raven Kvalsvik var to av de over 120 som hadde møtt opp på premieren av filmen «Utøya - 22. juli.»  Foto: Jenny Dahl Bakken

Sortland

– Jeg gleder meg ikke, sier Tina Vibe Zandjani.

– Jo, litt, skyter Raven Kvalsvik inn.

– Jeg vet ikke helt hva jeg vil føle, sier Zandjani.

De to var blant de 123 som hadde kjøpt billett for å se Utøya-filmen på Kulturfabrikken i Sortland fredag kveld. 9. mars er filmens offisielle premieredato, og det var altså nesten fullt hus på premieren - totalt er det plass til 132 på Lanterna, salen hvor filmen var satt opp.


 

De to bestemte seg tidlig for å se filmen.

– Jeg tenkte det var viktig å se den. Jeg håper den yter Utøya rettferdighet, sier Kvalsvik.

– Det er jo nesten en borgerplikt å se den, mener Zandjani. Hun vil mye heller se Poppes film enn Hollywood-filmen som er under planlegging.

De jobber som lærere, og syns det også derfor er viktig å se filmen.

Erik Poppes «Utøya - 22. juli» vekket oppsikt på Berlinalen, en av verdens største filmfestivaler, hvor den ble lansert i februar. Den ble møtt av en blanding av applaus, buing og øredøvende stillhet etter visningen på filmfestivalen, og flere i publikum var tydelig preget.


Per Sture Helland Pedersen mistet datteren på Utøya. Han mener Erik Poppes film «Utøya 22. juli» er sterk og god:

– En film som kan brukes som et verktøy for å skape et bedre samfunn

Per Sture Helland Pedersen mener Erik Poppes film «Utøya 22. juli» kan brukes som et verktøy for å skape et bedre samfunn. Samtidig innrømmer han at han er spent på de kommende filmene om hendelsen i 2011.

 

Av norske anmeldere har filmen fått god omtale. Flere av de etterlatte og overlevende etter Utøya-massakren har sett filmen, og mener den er viktig og så god som en slik film kan bli.

Overlevende fra terroren har selv vært med som konsulenter for filmen.