Populært loppemarked på ungdomsskolen:

– Nå får vi reist til Oslo

Ungdommene i 9c ved Sortland ungdomsskole fikk samlet inn mer enn nok til skoletur til Oslo og Stortinget. Det som blir igjen på loppemarkedet, gis videre til andre bruktmarkeder.

Fra venstre: Celine Nicolaisen, Erica Darén og Adna Said er tre av niendeklassingene som nå får tur til Oslo, etter et vellykket loppemarked.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Sortland

Undertegnede var ikke til stede da loppemarkedet på Sortland ungdomsskole åpna lørdag, men både arrangørene og andre tilstedeværende melder at det var kø utenfor før dørene åpna.

Attraksjonen var et bruktmarked arrangert av klasse 9c ved Sortland ungdomsskole.

«Vi samler inn penger til klassetur, og ønsker å gjøre noe godt for miljøet,» sto det på plakaten niendeklassingene hadde hengt opp rundt omkring i byen. De har blant annet reklamert for markedet i Sortlandshallen, i lokale butikker og barnehager og på Facebook. Det var primært leker og bøker som var til salgs på brutmarkedet.

Fått inn nok

– Vi har solgt ganske masse leker, barneklær, skiutstyr, oppsummerer Erica Darén.

– Og masse kaker og mat, legger Adna Said til.

Bruktmarked for leker på Sortland ungdomsskole.  Foto: Jenny Dahl Bakken

 

Når undertegnede besøker markedet, er det under en time igjen til de stenger, og det begynner å bli ganske tomt i lokalet. Jentene beskriver hvor fullt det var tidligere på dagen, med flere fulle bord og samtlige etasjer langs auditoriets «tribuner» som var fylt med ting.

– Vi har minst fått inn 10.000 kroner, anslår Celine Nicolaisen. Klasseturen elevene har samlet inn penger til, er til Oslo.

– Vi skal blant annet besøke Stortinget, sier Darén.

Gir videre

Fremdeles står det skøyter, Justin Bieber-puter, sekker, bøker, et stort utvalg bamser, spill og klær igjen. Elevene har, i tillegg til å be om leker via sosiale medier, også tatt med leker og lignende hjemmefra. På mange måter blir loppemarkedet også derfor et overgangsrituale, mellom en barndom som definitivt er over, til ungdoms- og etterhvert voksenlivet.

– Alle har tatt med litt, og fått noe hjelp fra familien, forklarer Said.

– Det er mye her fra vi var små, som familien har tatt vare på, sier Darén.

Justin Bieber og fotballskjerf: Det var mye å velge mellom for dem som besøkte bruktmarkedet på Sortland ungdomsskole lørdag.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Det som blir igjen, blir ikke kasta, forsikrer jentene.

– Vi vil nok gi det bort til et annet loppemarked, eller til Fretex, sier Darén.

LED-lys og skøyter

Loppemarkedet har blitt et klasseprosjekt, hvor alle har bidratt. Og det er mye å lære av det:

– I stedet for å kaste ting man ikke bruker lengre, kan man gi dem til andre som trenger det, sier Said.

Det var mulig å gjøre kupp på markedet lørdag. Én ting kosta 500 kroner, ellers kosta tingene som var til salgs mellom 10 og 100 kroner.


– Hva syns dere er det kuleste av det som er solgt?

– LED-lys, svarer Nicolaisen kontant. LED-lys kan for eksempel være lyslenker eller lignende.

– Det har vært solgt klær som ikke har vært brukt i det hele tatt. Og skøyter, sier Darén.

  Foto: Jenny Dahl Bakken