Romskipet Aurora med foredrag på Kulturfabrikken:

Da asteroider møtte sjokoladepulver

Astrofysiker Anita Grønseth tok barna med på en magisk reise inn i solsystemet - med blant annet kakepynt og aluminiumsfolie som ingredienser.

Øyeblikket da planetens overflate, her i form av aluminumsfolie med blant annet hvetemel og sjokoladepulver oppå, treffes av en asteroide.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Sortland

Opplevelsesforedraget til Grønseth lørdag, var en del av Kulturuka i Sortland, og konseptet Barnas fabrikk, som avholdes en gang i måneden. Denne gangen var temaet stein, etter flere steinrelaterte foredrag og utstillinger gjennom uka.

Det starta med at Anita Grønseth, relativt nyansatt ved Romskipet Aurora, stilte barna diverse spørsmål om stein: er det noen som vet hva det høyeste fjellet i Norge heter? Hva med verden? Hva med solsystemets høyeste fjell?

Sistnevnte var det ingen som visste - heller ikke blant den voksne delen av publikum. (For den som lurer, er svaret vulkanen Olympus Mons, som ligger på Mars.) Deretter var det naturlig å trekke koblinger til Mars, og de andre planetene. De ramset ungene opp etter tur: Merkur, Venus, Mars, Jupiter...

Barna fulgte nysgjerrig med.  Foto: Jenny Dahl Bakken

Sjokopulver og kakepynt

Barna fikk selv være med på å teste ut flere av konseptene Grønseth snakka om, som tyngdekraften - den ble rett og slett testa ved å hoppe opp og ned.

Kanskje aller gøyest for de yngste var Grønseths demonstrasjoner av asteroidenedslag og hvordan kratre blir skapt. På en bunn av aluminimumsfolie helte hun nemlig hvetemel, diverse kakepynt, og sjokoladepulver, før en stein - som skulle illustrere en asteroide - traff det hele så mel, sjokoladepulver og kakestrø spratt i alle retninger.

Til slutt fikk barna også prøve å lage slike kratre selv.

Barna konkurrerte om å lage det dypeste krateret.   Foto: Jenny Dahl Bakken

 

Skape interesse for vitenskap

Grønseth selv er ganske fersk som Romskip Aurora-ansatt, hun begynte for drøye fire måneder siden, ifølge seg selv.

– Det er veldig spennende. Jeg har studert astrofysikk og er nok litt over gjennomsnittet interessert, men det er veldig spennende å jobbe der.


NAROM-sjefen håper på byggestart allerede til høsten:

Vil bygge ut for over 40 millioner kroner

Norsk senter for romrelatert opplæring (NAROM) vokser. Flere ansatte og økt aktivitet krever utvidelse av bygningsmassen med 1.000 kvadratmeter.

 

Hun storkoste seg på Kulturfabrikken lørdag.

– Jeg syns det er kjempeartig. Det er spennende å også kunne se på stein i sammenheng med verdensrommet, det gjør man ikke så ofte. Det var veldig gøy og inspirerende å snakke med ungene. De var ivrige til å svare på spørsmål, og tydelig interessert, sier hun. Å skape interesse er også noe av målet til Aurora, når de holder slike foredrag for barn.

– Vi ønsker å skape interesse for romfart, for verdensrommet. Men også realfag og naturvitenskap generelt.

Anita Grønseth holdt godt på barnas konsentrasjon under foredraget.  Foto: Jenny Dahl Bakken

 

Og hva syns egentlig astrofysikeren om å leke seg med mel, sjokopulver og kakepynt? Er søling en del av jobben?

– Å, det er gøy! Vi gjør veldig forskjellige ting, er vi på romskipferd er det ikke så veldig sølete. Det hender vi søler litt, når vi lager raketter og sånn også. Spesielt hvis det er skoleklasser.

Anita Grønseth. For dem som har vært på romskipet Aurora før, er ikke bamsen helt ukjent.  Foto: Jenny Dahl Bakken