Tidligere i mars omtalte VOL at Fylkesmannen i Trøndelag klager på formannskapets vedtak om å gi Kringelen masseuttak dispensasjon fra arealplanens krav om reguleringsplan.

Sametinget har helt siden arbeidet med arealplanen startet opp, krevd at Kringelen-uttaket må pålegges restriksjoner i kalvingstida for rein, blant annet, og i trekkperioder. Begrunnelsen er at det pågår reindrift i området. Arild Inga er eneste reineier i Sortland kommune, og eneste med tamrein i nærheten av det aktuelle området.

Sametinget mener at dispenasjonen viser «manglende hensyn og utredning for samisk natur og kulturgrunnlag. Dette har bakgrunn i at masseuttaket befinner seg i minimumsbeite for reindrift og berører flyttlei. Reindriften i området er en sentral bærer for samisk språk og kultur og tilgang på vinterbeite er av vesentlig betydning for deres mulighet for fortsatt regningssvarende drift. [...] Vi viser for øvrig til at Sametinget har vært i dialog med kommunen og reinbeitedistriktet i forbindelse med behandling av arealplanen. Dette for å imøtekomme bestemmelser knyttet til drift av masseuttaket som både sikrer at reindriften kan oppholde seg der på vinterstid og gir mulighet for fortsatt drift av masseuttaket,» skriver de i klagen.

De påpeker også at Fylkesmannen i Møre og Romsdals avgjørelse i saken, som formannskapet altså overså da de ga ny dispensasjon, var endelig.

«Sametinget påklager med dette formannskapet sitt vedtak av 01.02.2018 om videre drift i masseuttaket som fraviker kravet om at regulering. Sametinget anmoder kommunen å følge Fylkesmannen i Møre og Romsdal sitt endelige klagevedtak av 19.12.2017 om at det innføres driftsstans inntil at regulering for masseuttak på Kringelneset er gjennomført,» skriver de.

Kommunen er i disse dager i dialog med Fylkesmannen i Trøndelag for å se om det er mulig å finne en løsning på konflikten.