15. september er det klart for «Musical Highlights» i Sortland - et musikalshow som byr på høydepunkter fra fem forskjellige musikaler - «Chess», «Les Miserables», «Miss Saigon», «Hair» og «Løvenes Konge», som prosjektgruppa omtaler som «en av de musikalske genistrekene fra Disney».

Gjenoppstår etter 20 år

Det er tydelig at det er en engasjert prosjektgruppe som står bak: Kor i Harstad, et showkor som ble oppretta i 1998, og da sto for den største korforestillingen satt opp noensinne i Nord-Norge, gjenoppstår tjue år etter for jubileumsforestilling. Prosjektleder Bjarne Glad lever opp til navnet, og smiler fra øre til øre når han forteller om planene.

Han sitter i prosjektgruppa sammen med regi- og scenografileder Svein Spjelkavik, musikalsk leder Dag Erik Enoksen, blant annet leder for koret Bel Chorus; og koreograf Marianne Nordeng, som leder danskeskolen i Harstad. Dansere derfra, i alderen 15-19 år, skal være en del av forestillinga.

Det vil være profesjonelle solister og proft orkester, mens blant annet danserne og mange av korsangerne er amatører. Siden prosjektet har setet i Harstad, vil de fleste som står på scenen - i alt over 120 stykker - være fra Harstad-regionen.

– Hovedtyngden er fra midtre Hålogaland, men vi har også folk med fra Vesterålen, forsikrer Glad.

– Det blir en god mix, vesterålingene får en god plass. Dessuten er ikke solistene helt avklart ennå, så der kan jo Vesterålen bli representert, hinter musikalsk leder Enoksen.

Det blir kun musikk - musikken skal få snakke for seg selv, uten snikksnakk i mellom, ifølge ham.

– Naturlig å komme hit

Selv om prosjektet altså er solid forankra i Harstad, var det ikke tvil om at de også ville sette opp forestillinga i Sortland. Den er kun planlagt å settes opp én kveld i Harstad og én i Sortland - planen er å fylle storsalen to ganger, både på Sortland og i Harstad.

– Vi ville komme hit, til dette huset. Et flott kulturhus i kor- og musikkbastionen Sortland. Det er svært givende og inspirerende for oss å være her, sier Enoksen. Prosjektgruppa har for anledninga sitt aller første møte nettopp i kafeen hos Kulturfabrikken.

– Vi har holdt på i over tjue år, og fylt huset før (da med Queen-forestilling, journ. anm.). Det var naturlig å komme hit, til det kulturbevisste folket i Vesterålen, fortsetter han.

– Det er jo også en slags geografisk crossover. Sortland er en kulturby i vår region. Målet er å samle sangere og musikere fra hele regionen, sier Glad.

Koreograf Nordeng påpeker at Harstad tross alt ikke er så langt unna - og håper å kunne få til mer samarbeid i framtida. Den sterke kulturbyen Sortland mangler nemlig én ting - et dansemiljø på linje med det de har i Harstad.

Vil fylle Møysalen

Og ambisjonene er skyhøye - nemlig å fylle Møysalen to ganger på én kveld.

– Det kommer til å være så mange her at folk må henge fra takstolpene, de må ta ned de høyttalergreiene der, sier Enoksen, og peker.

Ifølge regissør Spjelkavik er det snakk om en gigantisk produksjon: 120-130 stykker på scenen gjør at det blir fullt, men også det tekniske og visuelle er planlagt storslått, ifølge ham.

– Det blir den største trosseriggen som har vært på en scene i Lofoten og Vesterålen. Det blir også visuelt fantastisk.

Showet er altså i september, men før den tid er det mye som må på plass - øvinga er fullt i gang hos flere av aktørene, men de holder fremdeles på med å skaffe sponsorer og få det siste på plass.