– Viktig å holde fokuset oppe

Tok opp Kystvakta-helikoptre med forsvarsministeren

Under Høyres landsmøte hadde Sortland Høyres Roar Wessel-Olsen og Beate Bø Nilsen møte med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen om helikopterkapasiteten til Kystvakta.

Beate Bø Nilsen og Roar Wessel-Olsen er blant vesterålsdelegatene på Høyres landsmøte. 

Sortland

En fordel med å være lokalpolitiker for et regjeringsparti, er at man har jevnlige muligheter for å kunne fronte sine saker hos regjerende statsråd.

Den muligheten benytta Sortland Høyres Beate Bø Nilsen og Roar Wessel-Olsen under Høyres landsmøte. Der hadde de et møte med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, hvor de tok opp Kystvaktas helikoptersituasjon.


Fakta om NH90

Da de nye helikoptrene ble bestilt i 2001 skulle de 14 bestilte NH90 fordeles med åtte til Kystvakten og seks til fregattene. Ti år etter at helikoptrene skulle ha vært levert har Norge kun ett som er i delvis operasjon hos Kystvakten. Til sammen seks helikoptre er levert, men de fem andre er på vei tilbake til den italienske fabrikken for oppgradering bare sju år etter at det første landet på Bardufoss i Troms i desember 2011.

 

– Jeg tror det kommer en løsing, han var opptatt av det. Det er viktig for oss å holde fokuset på saken oppe, spesielt når vi har kystvaktbasen i vår kommune, sier Wessel-Olsen.

Kystvakta har per nå kun ett fungerende NH90-helikopter. De advarer selv mot at manglende helikopterkapasitet gjør at de ikke kan utføre oppgavene sine på en tilfredsstillende måte, spesielt er de bekymra for arbeidet mot fiskerikriminalitet.


– Evenes blir ikke hovedbase for NH90-helikoptrene

I avisen Fremover, og flere andre medier kunne man i går lese at Evenes blir hovedbase for NH90-helikoptrene. Det er feil, ifølge både Forsvaret og Forsvarsdepartementet.

 

Tidligere i år kom Forsvarssjefen med en anbefaling om at fregattene burde få NH90-helikoptre i stedet for Kystvakta.

Det har gjort at debatten har rast både på Stortinget og internt i partiene, men forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har sagt at Kystvakta skal ha helikopterkapasitet på nivået det legges opp til i langtidsplanen for Forsvaret. Han åpnet også for innleie av helikoptre.


Helikopter-veteran advarer mot «godværs-kystvakt»

Kjell Hans Martinsen har bidratt til å arrestere og kommandere utenlandske trålere fra sitt sete som fartøyssjef på Lynx-helikopter. Han har fløyet i de forholdene Ishavet har å by på. Nå advarer han mot konsekvensene av å ha sivile helikoptre på kystvaktskipene.