– Jeg har til nå godt under radaren til Mattilsynet når det gjelder brannvarsling i fjøset. Samtidig vet jeg at det er andre i samme situasjon som ikke har fått slike pålegg. Her er det en forskjellsbehandling, men jeg er innstilt på at forebygging er viktig og riktig, så dette skal komme på plass. Det sier bonden i Sortland i en kommentar til Vesterålen Online.

Bonden regner med at installering av brannvarsling vil koste mellom 40.000 og 50.000 kroner. Hans forsikringsselskap har gode finansieringsmuligheter for installering av brannvarsler i fjøs.

Varsling

Mattilsynet påla i fjor høst bonden å montere brannvarslingsanlegg i fjøset i Sortland. Bonden, som har storfe og sauer, ba tidligere i år om utsettelse av kravet om installering av brannsvarsling. Etter at bonden ikke har klaget på pålegget vedtatt fra Mattilsynet innen klagefristen, og heller ikke har gitt de opplysningene Mattilsynet har krevd, har Mattilsynet satt en frist til 27. mai 2018 med å få brannsvarlingen på plass. Dagmulkt vil etter den tid bli innkrevd dersom pålegget ikke er etterkommet.

– Du pålegges å installere egne brannvarslingsanlegg i fjøset deres der det oppholder seg småfe og storfe. Anlegget må kunne varsle personer som kan slippe ut dyra dersom det oppstår brann.

Mattilsynet skriver at bonden ikke har montert pålagt montering av brannvarsling.

– Vi vil derfor ilegge deg en løpende dagmulkt som vil bli belastet deg fram til anlegget er satt i drift. Vi har vurdert det slik at du skal få en lengre frist enn varslet før mulkten begynner å løpe, slik at du skal ha en reell mulighet til å få anlegget på plass innen fristen.

Truer med dobbel straff

– Når en landbruksvirksomhet ikke etterkommer pålegg fra Mattilsynet innen fristen skal vi varsle tilskuddsmyndigheten, det vil si kommune og fylkesmann. Disse kan velge å holde tilbake eller avkorte tilskudd du ellers ville ha hatt rett på, skriver seksjonsleder Kjersti Sandnes i pålegget til sortlandsbonden.

Det betyr at bonden i verste fall kan bli dobbelt straffet dobbelt dersom han unnlater å installere brannvarsling innen fristen. Først ved at han må betale 250 kroner i dagmulkt per dag dersom vedtaket ikke er etterkommet innen 27. mai 2018. Det tilsvarer 7500 kroner per måned. I tillegg risikerer han altså avkorting av tilskudd fra landbruksmyndigheten. Det er imidlertid sjelden at sistnevnte brukes som straff i saker der Mattilsynet har reagert.