Da arealplanen skulle behandles i februar i år, ble det gjort ganske omfattende endringer - blant annet ble alt som sto om hensynssoner til reindrift, friluftsliv osv. tatt ut. Det samme ble kravene til stans i drifta på Kringelen i perioder.

Både Statens Vegvesen, Fylkesmannen og Sametinget har kommet med innsigelser. Siden planen er en overordna plan for hele kommunen, og siden kommunen ikke har ønsket å etterkomme innsigelsene fra klagepartene, går saken til mekling.

Rådmannen, Ap og SV

Kommunestyret satte fredag ned gruppa som skal delta i meklingen på vegne av kommunen. Det er rådmann Randi Gregersen, ordfører Tove Mette Bjørkmo og kommunestyrerepresentant Oddmund Enoksen som skal sitte i forhandlingsutvalget.

I utgangspunktet var den siste plassen satt av til opposisjonsleder, som er Høyres Silvia Ovik Marhaug, men under møtet fredag ba hun om at Enoksen skulle få plassen. Opposisjonen og SV var enige om denne saken, og det er derfor urpoblematisk for dem at Enoksen har denne rollen, var hennes syn.

Under møtet ble det også vedtatt et forhandlingsgrunnlag, som Sortland skal ha som utgangspunkt når de går inn i meklingen. Rådmannens foreslåtte, og ganske omfattende, grunnlag ble forkastet til fordel for et som gir mer frihet til utvalget, og rett og slett fastslår på flere punkter at «Kommunestyret ønsker i samråd med Sametinget, Statens Vegvesen og Fylkesmannen å drøfte arrondering og omfang av arealet og således komme frem til en tilfredsstillende løsning».

Ikke innsigelsrett

I grunnlaget fastholder utvalget at kommunen mener reguleringsplan ikke kreves for Kringelen masseuttak. Dermed mener de flere av innsigelsene knyttet til dette, faller bort.

Et kontroversielt punkt i grunnlaget, som også ble diskutert i plenum, er hvorvidt kommunen bør ta stilling til om Sametinget har innsigelsesrett eller ikke i saker som gjelder reindrift. I utgangspunktet er det Fylkesmannen som har innsigelsesrett om de mener noe går utover næringsvirksomhet, også reindrift.

Rådmannen advarte sterkt mot at kommunen skulle ta noen stiling til dette, i sitt opprinnelige sakspapir. Det samme gjorde flere av kommunestyrets representanter fra talerstolen.

– Jeg mener ikke Sortland kommune kan mene noe om hvem som kan gi innsigelser og ikke. Jeg ser ikke at det skal være en del av forhandlingsgrunnlaget, jeg forutsetter at det er definert tydelig i lovverket hvem som har slik rett, sa varaordfører Karl Erling Nordlund.

Kan ende i departementet

Den aktuelle formuleringa står fremdeles i grunnlaget som ble vedtatt av kommunestyret.

De vedtok også at resultatet av forhandlinga skal gå til kommunestyret for endelig godkjenning. Dette betyr også at kommunestyret kan avvise resultatet. Om det skjer, eller partene ikke kommer til enighet, går saken til kommunaldepartementet for endelig avgjørelse.

Formelt sett er ikke arealplanen rettskraftig før innsigelsene er ute av verden, og planen sånn sett er "godkjent" av innsigelsespartene. Formannskapet vedtok nylig at de vil anse resten av planen, altså delene det ikke har vært innsigelser på, som rettskraftige.