– Det var nok et sted mellom 1.400 og 1.500 personer her i dag. Heldigvis hadde vi nok kaffe og kaker til alle, sier lederen av årets 17.mai-komite i Sortland, Svein Robert Vestå.

Mer praktisk

Vestå forteller at storarrangementet i Blåbyhallen er basert på erfaringer som gjort gjennom flere år.

– Vi har hatt to store arrangementer tidligere, i Sortlandshallen og i Lamarka. Det har vært fullt begge plasser. Vi tenkte derfor at det kunne være lurt å slå sammen begge arrangementene og ha dem på et større sted og på den måten samle underholdning, leker og talere på en plass, noe vi mener er både enklere og mer praktisk, sier Vestå.

Vil redusere stress

En annen faktor komiteen har lagt til grunn for å gjøre endringer på gjennomføringen av nasjonaldagen, er at seansen i Blåbyhallen starter en time seinere enn hva tilsvarende arrangementer har gjort tidligere. Årsaken er å bidra til at folk slipper morgenstress, noe som nok mange har erfaringer med på nasjonaldagen.

–Jeg har selv hatt barn i skolealder i mange år og vet hvordan det kan være når unger skal ha på seg finstasen og samtidig komme seg raskt nok ut av huset for å rekke toget. Vi håper og tror at mange har sluppet den utfordringen med en litt seinere start, sier han.

Flinke frivillige

Vestå understreker at det er mange flinke personer som har bidratt og skal ha en del av æren for at det gigantiske arrangementet i Blåbyhallen lot seg realisere.

– Vi har flere flinke personer med mye arrangementserfaring som har vært med å arrangere store fotballturneringer tidligere. Uten dem og alle de andre frivillige, hadde det ikke gått, understreker Vestå.

Selv har han fått en rekke positive tilbakemeldinger på festen i Blåbyhallen.

– Mange har vært veldig positive og har sagt at vi må gjenta dette til neste år, noe som er sannsynlig. Dette arrangementet har nok kommet for å bli, sier Vestå.

Gleder seg til russefeiring

En venninnegjeng på sju, som går i åttende klasse, sitter ved et av bordene i Blåbyhallen da VOL er innom. De forteller at de synes det er artig å være til stede på et så stort arrangement, men at det samtidig også føles en anelse snodig.

– Det er litt rart å være her på 17.mai når man kun er vant til å være i Blåbyhallen i forbindelse med idrett, sier Lina Vestgård Larsen.

Jentene forteller videre at de synes 17.mai er en fin dag der særlig spising av is er en yndet syssel. Samtidig har tankene deres begynt å beveg seg mot noe som foreløpig ligger et godst stykke inn i fremtiden.

– Vi gleder oss veldig til å bli russ. Det er bare fem-seks år til, sier flere av jentene nærmest i kor.